Leczo z cukinią, kalafiorem i kiełbasą
W sezonie letnim obowiązkowym daniem obiadowym jest leczo. Jest pyszne i przygotowuje je na różne sposoby. Wczoraj zrobiłam leczo ze składników, które miałam w lodówce i którą czyściłam przez kolejnymi zakupami. Dodałam cukinię i kawałek kalafiora, który leżał osamotniony w lodówce i zupełnie o nim zapomniałam. No i dodatek mięsny w postaci dobrej kiełbasy. Wyszło pyszne danie i muszę któregoś dnia zrobić znacznie większą porcję lecza, przełożyć do pojemników i zamrozić sobie na potem. Bo teraz warzywa smakują najlepiej i warto je wykorzystywać codziennie do różnych dań.
Życzę wam cudownego dnia i pozdrawiam serdecznie.
Składniki:
- 5 papryk - u mnie różne kolory
- 300 g pieczarek
- 1 cukinia
- kawałek kalafiora
- 300 g dobrej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- olej
Paprykę kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, podsmażamy je na łyżce oleju. Dodajemy paprykę i cukinię oraz różyczki kalafiora i wszystko razem przesmażamy chwilkę. Warzywa przekładamy do garnka i wlewamy szklankę wody. Gotujemy.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, jak jest potrzeba to dolewamy oleju i podsmażamy na rumiano. Kiełbasę dodajemy do warzyw.
Przyprawiamy solą, pieprze, słodką i ostrą papryką, dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, wyciskamy czosnek. Mieszamy.
Podajemy z pieczywem. Super smakuje takie leczo także z makaronem.
Smacznego.
Dawno nie jadłam lecza ;)
OdpowiedzUsuńKochana musisz koniecznie zrobić, teraz warzywa smakują najlepiej :-)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam Gosiu :-)
UsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam leczo. Z kalafiorem jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńJest pyszne, spróbuj Madziu :-)
Usuńkalafiora jeszcze do lecza nie dodawałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana :-)
UsuńUwielbiam leczo! A z kalafiorem jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńLeczo to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe <3 Pyszności!
OdpowiedzUsuń