Spaghetti bolognese
Uwielbiam makaron, nie wiem jak wy, ale ja mogłabym go jeść dosłownie co drugi dzień i nigdy by mi się nie znudził. Zresztą pojawia się on u mnie w kuchni dość często pod różną postacią, a to jako danie główne, a to jako dodatek do zup czy jako składnik sałatek.
Dzisiaj króluje u nas spaghetti bolognese czyli makaron z sosem pomidorowym i mięsem. Pyszne i dość szybkie danie w przygotowaniu. A jakie pyszne, mówię wam mniam. Macie ochotę to zapraszam, wystarczy dla wszystkich. Smacznego.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml passaty pomidorowej
- przyprawa do gyrosa i mięsa mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- opakowanie makaronu spaghetti
- ser grana padano
Mięso przyprawiamy przyprawą do gyrosa i mięsa mielonego i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dusimy wszystko 10 minut.
Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy oregano i dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy makaron we wrzącej, osolonej wodzie all dente.
Doprawiamy jeszcze sos solą i pieprzem, dodajemy miód i mieszamy.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i mieszamy.
Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem grana padano.