Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczko, kawka, taras, słońce i cisza. W oddali słychać szum drzew i śpiew ptaków. Odpoczywam, relaksuje się i nigdzie się nie spieszę. Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Taki idealny poranek, chwila tylko dla mnie i moich myśli. Urlop - taki mój czas. Bardzo go lubię i jak dla mnie mógłby trwać w nieskończoność. No i moje ukochane ciasteczka ryżowe, oj dawno ich nie robiłam, ale tak sobie o nich przypomniałam i są. Zawsze jak je robię to znikają w oka mgnieniu, warto zrobić je z podwójnej porcji od razu, mówię wam.
To ja sobie jeszcze tak posiedzę w tej ciszy a wam życzę cudownego wieczorku i całego weekendu.
Składniki:
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 1,5 opakowania kleiku ryżowego (250 g)
- 150 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 3 jajka
- marmolada
Do miski wbijamy żółtka i miksujemy je z cukrem. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Wsypujemy kleik i wszystko razem ze sobą mieszamy za pomocą rąk, po prostu rozcieramy w palcach składniki ze sobą.
Ubijamy pianę z białek i na końcu dodajemy ją do masy, mieszamy ponownie.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół. Z ciasta robimy kulki i każdą z nich lekko spłaszczamy, w każdym ciastku robimy dziurkę palcem i nakładamy porcję marmolady.
Ciasteczka pieczemy przez 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciastka studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Aż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńKochana koniecznie zrób, są tak pyszne :-)
Usuńwieki takich nie robiłam! a są takie pyszne i proste
OdpowiedzUsuńOj tak Zuziu, nasze ulubione :-) musisz zatem koniecznie zrobić :-)
UsuńJadłam gdzieś kiedyś takie ciasteczka :) Są naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne kochana, to ciasteczka, które najbardziej lubimy ze wszystkich :-)
Usuńpamiętam kiedys się często robiło te ciasteczka
OdpowiedzUsuńNo ja w sumie kiedyś to częściej, teraz jakoś tak mniej tych słodkości robię :-)
UsuńWidać że mają smak
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńPochrupałabym :D Pycha !
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńRobiłam podobne tylko że z płatków jaglanych :)
OdpowiedzUsuńJa z płatków jaglanych jeszcze nigdy nie robiłam :-) muszę spróbować :-)
UsuńWłaśnie takie ciasteczka lubię, mniamm.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Małgosiu :-)
Usuńmuszą być pyszne, to widać na pierwszy rzut oka
OdpowiedzUsuńSą i to bardzo :-)
UsuńWitam. Ja mam spory zapas platkow ryzowych. Czy mozna je wykorzystac do tego przepisu, ajesli tak ,to prosze o podpowiedz.
OdpowiedzUsuńOj nie. Do tych ciasteczek musi być kleik ryżowy 😃
UsuńDziekuje.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-) pozdrawiam :-)
UsuńBrzmi smacznie, będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo są pyszne :-)
Usuń