Ciasto z czerwoną fasolą i borówkami
Dzień dobry słoneczka. No i mamy weekend a ja zaczęłam właśnie urlop. Doczekałam się. Planuje porządnie odpocząć, spędzić mnóstwo czasu z moją rodzinką, nigdzie się nie spieszyć, być aktywną ale inaczej. No i tak na sam początek urlopu zrobiłam ciacho do kawki, takie z fasoli. Już je kiedyś robiłam, ale tym razem dałam borówki. Jest pyszne, miękkie i nie ma w sobie ani grama mąki. A jak smakuje takie ciepłe, mniam. Musicie je spróbować, jest naprawdę proste i szybkie, wszystkie składniki razem porządnie trzeba zmiksować i upiec, prawda, że nie jest to skomplikowane. A przepis znalazłam kiedyś na blogu Kasi Gotuję, bo lubię. I piekłam je już kilka razy.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę wam wspaniałego weekendu.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- szklanka cukru (lub innego słodzidła)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówki amerykańskiej
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną pod wodą fasolę, sól, pokrojone banany, olej kokosowy, kakao i proszek. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera lub malaksera - tak przez około pięć minut. Ważne jest aby dokładnie wszystko się zmiksowało.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Blaszkę 21x32 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, układamy borówki.
Pieczemy ciasto przez 60 minut, następnie je wyciągamy i odkładamy, aby przestygło. Ciasto jest pyszne jeszcze ciepłe, na drugi dzień jest równie pyszne i nie jest suche.
Smacznego.
Marzenko,
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe ciasto! uwielbiam takie połączenia warzywno -owocowe.
Dziękuje kochana :-) polecam bo jest pyszne :-)
UsuńPatrząc na składniki, już mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
Usuńidealne na weekend:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-) w weekend musi być coś słodkiego :-)
UsuńNie jadłam takiego ciasta. Ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, spróbuj. Jest naprawdę pyszne :-)
UsuńZ borówkami jeszcze nie jadłam. Patrząc na opis wydaje się łatwe do przygotowania, a ja bardzo lubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńJustynko polecam, wyszło naprawdę pyszne i jest bardzo łatwe do przygotowania :-)
UsuńCudowne ciasto! Podoba mi się to połączenie :) Udanego urlopu! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) Pozdrawiam :-)
Usuńmuszę się w końcu przybrać by zrobić ciasto z fasolą. Wiele razy już słyszałam, że to świetna opcja. A te Twoje wygląda tak zachęcająco...
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana koniecznie, naprawdę warto :-)
UsuńZapowiada się pysznie, lubię takie eksperymentalne wypieki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńPysznie wyglądające ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńKawałkiem takiego ciasta można się najeść :D
OdpowiedzUsuńOj tak, może stanowić samodzielny posiłek :-)
Usuńmiłego wypoczynku :) u mnie ciasto z fasoli czeka w kolejce na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) spróbuj koniecznie :-)
Usuń