Fasolka z warzywami
Dzisiaj mam dla was danie z serii czyszczenie lodówki i szafek kuchennych. Poza tym chłopaki od kilku dni wołali o fasolkę po bretońsku, więc wykombinowałam im takie oto danie. Powiem wam, że fasolkę w pomidorach można przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego co macie akurat pod ręką. Możecie dodać podsmażoną szynkę, kiełbasę, pieczarki, klopsiki, cukinię i inne warzywa. Podstawą jest fasola i sos pomidorowy. Danie jest syte, rozgrzewające, idealne na zimne dni. Smakuje każdemu. To ja was zostawiam z fasolką i życzę miłego wieczorku.
Polecam wam także inne przepisy na obiady:
FASOLKA Z WARZYWAMI
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 300 g fasolki szparagowej
- papryka czerwona
- papryka zielona
- puszka pomidorów
- 500 ml sosu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
- szczypta chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
Przygotowanie:
Fasolę białą odsączamy i przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę, ząbki czosnku wyciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy pomidory z puszki i fasolkę szparagową. Dusimy pod przykryciem, aż fasolka zmięknie.
Następnie dodajemy fasolę białą, kukurydzę, sos pomidorowy, przyprawy i wszystko razem jeszcze dusimy 10 minut.
Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Super smakuje także z makaronem.
Smacznego.
Dobre jedzonko, które podjada się z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńzdrowo i jak szybko!
OdpowiedzUsuńWOW! Pychota, na pewno wypróbuję z dodatkiem makaronu.
OdpowiedzUsuńo moje smaki,bardzo lubię takie miksy warzyw z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię fasolę. W takiej wersji jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńO jak pysznie kochana :D
OdpowiedzUsuńOdpada, nie cierpie fasolki.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiej wariacji.
OdpowiedzUsuńMój ulubiony rodzaj fasolki. Pyszne danie. :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ekstra! Chetnie taką sobie zrobię
OdpowiedzUsuń