Fasolka z warzywami


Dzisiaj mam dla was danie z serii czyszczenie lodówki i szafek kuchennych. Poza tym chłopaki od kilku dni wołali o fasolkę po bretońsku, więc wykombinowałam im takie oto danie. Powiem wam, że fasolkę w pomidorach można przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego co macie akurat pod ręką. Możecie dodać podsmażoną szynkę, kiełbasę, pieczarki, klopsiki, cukinię i inne warzywa. Podstawą jest fasola i sos pomidorowy. Danie jest syte, rozgrzewające, idealne na zimne dni. Smakuje każdemu. To ja was zostawiam z fasolką i życzę miłego wieczorku. 


Polecam wam także inne przepisy na obiady:


Składniki:

- 2 puszki białej fasoli
- 300 g fasolki szparagowej
- papryka czerwona
- papryka zielona
- puszka pomidorów
- 500 ml sosu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
- szczypta chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki

Przygotowanie:

Fasolę białą odsączamy i przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę, ząbki czosnku wyciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy pomidory z puszki i fasolkę szparagową. Dusimy pod przykryciem, aż fasolka zmięknie. 

Następnie dodajemy fasolę białą, kukurydzę, sos pomidorowy, przyprawy i wszystko razem jeszcze dusimy 10 minut.

Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Super smakuje także z makaronem.
Smacznego. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.