Krem z cukinii z kaszą jeczmienną
Dobry wieczór, jestem. Tam mi dzisiaj jakoś szybko ten dzień minął nawet nie wiem kiedy. Jestem jeszcze na urlopie, do pracy wracam już w czwartek. Ale jakoś tak te dni mi tak szybko lecą, co prawda mam mnóstwo spraw do ogarnięcia a jeszcze dołączam mały wypoczynek - w końcu to urlop. Dzisiaj na obiad zrobiłam krem z cukinii i zamiast grzanek dodałam do niej kaszę. Powiem wam, że pysznie to wyszło, przede wszystkim zupa jest bardziej syta no i zdrowa.
Zupa sama w sobie jest pyszna, ja uwielbiam zupy kremy a ta z cukinii smakuje wyjątkowo dobrze.
Piszę ten post i chciałabym, aby zrobiło się odrobinę chłodniej, chociaż wieczorem. Szczerze mam już dość takich upałów i cieszę się, że jak byłam w górach to było chłodniej, bo bym nie dała rady tak wędrować tyle kilometrów.
Życzę wam miłego wieczorku i kolorowych snów i koniecznie zróbcie sobie taką zupkę. Jest łatwa i bardzo szybka, pól godziny i macie pyszny obiadek. Pozdrawiam.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 500 g bulionu warzywnego
- 1 cebula
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta curry
- 100 ml śmietany 18%
- woreczek kaszy jęczmiennej z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim Dania Babci Zosi
- pestki słonecznika
- świeża bazylia
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę i czosnek kroimy na kawałki.
Do garnka wkładamy masło i dodajemy cebulę, podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy cukinię i czosnek i zalewamy warzywa bulionem. Możecie dać również bulion mięsny. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Zupę miksujemy blenderem, przyprawiamy solą i pieprzem oraz curry. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Krem z cukinii podajemy z kaszą, posypujemy świeżą bazylią i pestkami słonecznika. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki możecie dodać chilli lub ostrą paprykę. Zupa smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i zimno.
Smacznego.
bardzo smakowita zupka :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna :-) dziękuje :-)
Usuńale fajna zupa. Super zdjęcie!!! Mi zawsze zdjęcia zup sprawiają kłopot ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo kochana, a ja bardzo lubię je fotografować :-)
UsuńJak ślicznie podana ta zupka :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko :-)
UsuńPołowa sukcesu tego dania to garnek.
OdpowiedzUsuńMaruda
Zdecydowanie tak :-)
UsuńPożywny kremik :)
OdpowiedzUsuńTak, każdy się nim naje do syta :-)
Usuń