Naleśniki z mąki orkiszowej i gryczanej
Dzień dobry słoneczka. No i mamy poniedziałek. Weekend minął mi bardzo, ale to bardzo leniwie, ale chyba tego potrzebowałam. Oczywiście poza leniuchowaniem było też pranie i prasowanie, rozpakowywanie i ogarnianie mieszania po wyjeździe. Zostało mi jeszcze trzy dni urlopu i planuje w tym czasie pozałatwiać kilka spraw, pogotować i przygotować dla was przepisy no i jeszcze odrobinkę leniuchować. Pogoda cudna, znowu wróciła upalna pogoda i taka ma być przez cały ten tydzień. No i w zasadzie mamy koniec sierpnia, jeszcze kilka dni i powitamy wrzesień i początek roku szkolnego. Oj zleciały te wakacje nie wiem kiedy.
Życzę wam cudownego dnia i pozdrawiam cieplutko, zapraszam was na pyszne naleśniki. Nasmażyłam je w ilościach hurtowych, więc starczy dla wszystkich.
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g mleka
- 300 g wody
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g mąki gryczanej
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem (lub cukrem). Dolewamy mleko i wodę, szczyptę soli oraz mąkę orkiszową i gryczaną. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją lekko olejem kokosowym. Nalewamy porcję na patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron, na na niewielkim ogniu. Za każdym razem przed nabraniem ciasta wymieszajmy go.
Naleśniki podajemy z twarogiem, owocami, jogurtem.
Smacznego.
Jadłem i smakowały mi :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńPiękne Ci wyszły Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńSuper, uwielbiam naleśniki w każdej postaci, a takie orkiszowo-gryczane to prawdziwa gratka :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ja ostatnio bardzo polubiłam te z mąk pełnoziarnistych :-)
UsuńPrzepiękne naleśniki :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :-)
UsuńUwielbiam naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMam tak samo :-) pozdrawiam Madziu :-)
Usuń