Pizza z serami
Macie ochotę na pizzę - zapraszam. Moje chłopaki ostatnio ciągle za mną chodzili i prosili o pizzę, więc zrobiłam. Sama lubię pizzę, ale najbardziej właśnie taką domową. Czasami się skuszę i zjemy pizzę zamówioną w pizzerii, ale zdarza się to niezwykle rzadko.
Ja swoją pizzę piekę na kamieniu, kupiłam sobie taki już dawno, chyba z trzy lata temu i ciągle go używam. Pizza z takiego kamienia wychodzi inna niż z blaszki i naprawdę warto sobie taki kupić. Na takim kamieniu, który musi być wcześniej rozgrzany pizza piecze się 7-10 minut. Oczywiście możecie upiec taką pizzę normalnie w blaszce, ale wtedy piecze się ją dłużej. No i dodatki - jakie chcecie, ja zrobiłam z samymi serami, bo lubimy sery. Co prawda taka pizza ma sporo kalorii, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i sobie na nią pozwolić.
Zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki domowego sosu pomidorowego
- 200 g startego sera (ja dałam mozarellę, goudę, chedar i ser koryciński)
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- rukola
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się połączą a ciasto zrobi się elastyczne (ja wyrobiłam w mikserze z hakiem). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, przykrywamy ściereczką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, smarujemy 3 łyżkami sosu, posypujemy oregano i pieprzem. Na koniec posypujemy startymi serami..
Ja swoją pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu, najpierw kamień rozgrzałam przez 30 minut w piekarniku, temperatura 230 stopni. Następnie przełożyłam pizzę na kamień i piekłam 10 minut.
Jeżeli nie macie takiego kamienia zróbcie pizzę w blaszce z piekarnika - blaszkę smarujemy oliwą. Przekładamy na blaszkę ciasto i rozkładamy palcami na całej długości razem z bokami. Smarujemy ciasto sosem i nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni, posypujemy oregano, pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy pizzę i kroimy na kawałki.
Gotową pizzę posypujemy rukolą.
O mniam uwielbiam domową pizzę muszę spróbować tej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńMniam,my też tylko domową jemy☺
OdpowiedzUsuńDomowa pizza zdecydowanie najlepsza :-)
Usuńo mniam :) za mną chodzi od kilku dni i będę musiała chyba zrobić ;) bo domowa zdecydowanie najlepsza :)
OdpowiedzUsuńZrób kochana koniecznie :-) pozdrawiam :-)
UsuńWygląda świetnie ten przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuń