Sernik bez sera - z jogurtów
Witam się z wami słoneczka. No i mamy weekend. Oczywiście w planach troszku pracy - zakupy, sprzątanie, obiadek, troszkę pracy związanej z blogiem. Ale nie muszę się rano zrywać z łóżka i biec do pracy, mogę ciut dłużej sobie poleżeć, zjeść na spokojnie śniadanie w łóżku i wypić kawkę. Mogę sobie poczytać książkę i nigdzie się nie spieszyć. Lubię tak.. I chciałabym was zaprosić na pyszne ciacho. Taki sernik bez sera - za to z jogurtów. Wyszedł obłędny w smaku, nie spodziewałam się, że będzie taki pyszny. No i mogę zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia no bo przecież to taki zdrowy deser i mogę go potraktować jako posiłek. Ja użyłam erytrytol a wy oczywiście jak chcecie użyjcie cukier jaki chcecie. To jest deser na który mogą sobie pozwolić wszyscy - nawet my insulinooporni, kobitki z pcos lub cukrzycy. Ale oczywiście zjedzmy kawałek a nie pół ciasta. Podzielmy się z innymi.
Ja się dzielę z wami. Życzę wam cudownego dnia i przesyłam uśmiechy.
Składniki:
- 800 g jogurtów typu greckiego (gęstych)
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g roztopionego masła
- szklanka cukru - ja użyłam 200 g erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 gorzka czekolada
- owoce
- 2 garście płatków migdałowych
Do miski wbijamy żółtka (białka wkładamy do osobnej miski) i miksujemy je z połową cukru (erytrytolu). Dodajemy jogurty, mąkę ziemniaczaną, budynie, proszek do pieczenie, mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru (erytrytolu). Jeszcze chwilkę miksujemy. Do masy jogurtowej dodajemy po łyżce piany i delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół.
Tortownicę (średnica 26 cm) wykładam papierem do pieczenia - tylko spód i smarujemy masłem razem z bokami blaszki. Wykładamy ciasto.
Sernik bez sera pieczemy przez 60 minut, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 20 minut w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku. Po tym czasie uchylamy piekarnik, ale ciasto zostawiamy jeszcze w środku na 30 minut.
Wyciągamy. Roztapiamy czekoladę (zostawiamy dwie kostki). Polewamy ciasto. Dekorujemy owocami i płatkami migdałowymi. Ścieramy dwie kostki czekolady co nam została i posypujemy wierzch. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Oszukany sernik a jaki ładny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJak może być sernik bez sera? To profanacja tego ciasta. Nazwa powinna być jogurtowiec.
OdpowiedzUsuńKochana a próbowałaś kiedyś to ciasto. Wiesz jak smakuje ? Bo ja wiem i z przyjemnością nazywam je sernikiem bez sera. Dla mnie to nie jest profanacja bo ciasto smakuje jak sernik 😃 a tak na marginesie dla mnie właśnie jest to sernik bez sera, ty możesz mu nadać nazwę jaką chcesz u siebie 😃 pozdrawiam i życzę miłego dnia 😃
UsuńSernik bez sera to ciekawe :D
OdpowiedzUsuńŁukasz polecam. Ciasto smakuje genialnie 😃
UsuńBudyń - nawet ten bez cukru oraz mąka ziemniaczana będą podnosić cukier we krwi. Dlatego osoby z insulinoopornością powinny się tych składników wystrzegać.
OdpowiedzUsuńTak owszem ale przy tak skomponowanym daniu z dużą ilością białka i z dodatkiem tłuszczu nie wyrządzamy sobie krzywdy. Warto poczytać o komponowaniu dobrze zbilansowanych posiłków i o ładunku glikemicznym. Ja dużo na ten temat czytałam i wiem już teraz że mogę sobie czasami pozwolić właśnie na taki pyszny deser i wiem że on mi nie zaszkodzi. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Jutro robię to ciacho i do kawy dla gości będzie jak znalazł. Wygląda też zdrowo i raczej nie jest mega bombą kaloryczną. Kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i mam nadzieje że będzie smakował. Pozdrawiam :-)
Usuńlubiętakie "jogurtowce". Twoj w dodatku wygląda jak prawdziwy sernik! :) piękny
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńCzy do tej polewy nie trzeba dodać trochę śmietanki? By czekolada po zastygnieciu nie była twarda?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Można dać łyżeczkę oleju kokosowego :-) pozdrawiam :-)
UsuńWspaniale wygląda, aż chce się zjeść!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńJaki piękny. Będę musiała spróbować, nigdy nie jadłam czegoś podobnego
OdpowiedzUsuńDziękuje Moniko. Polecam bo jest naprawdę pyszne :-)
UsuńPiękne ciasto, takiego sernika jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Pozdrawiam i polecam spróbować :-)
UsuńKolejna odsłona mojego ulubiona ciasta :) Sernik nie znaczt twaróg i też jestem tego zdania :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAle super ciacho. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko :-)
Usuńja to nazywam "oszukanym sernikiem" Twój prezentuje się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam :) sam tez często robię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńPyszny serniczek bez sera ;) Bardzo go lubię ^_^
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
UsuńOstatnio w restauracjach coraz częściej podają taką wersje sernika. Jest bardzo smaczny, ale nie porzucę tego tradycjnego dla niego :- )
OdpowiedzUsuńTak jest pyszny, równie pyszny jak tradycyjny sernik :-)
UsuńWitam, a o ile wydłużyć czas pieczenia w tortownicy 24 cm ?
OdpowiedzUsuńPiecz tyle samo :)
Usuń