Czekoladowe ciasto z cukinią


Dzień dobry słoneczka. Mam dla was dzisiaj super przepis na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis znalazłam u mojej koleżanki Ani. Ciacho jest po prostu obłędne w smaku, mocno czekoladowe i wilgotne, smakuję podobnie do brownie. Ja się zakochałam w tym smaku i wam go również polecam. Dodatek cukinii dodaje fajnej wilgotności ale nie czuć jej wcale w cieście, ja bardzo lubię takie ciasta - robiłam już z cukinią, z dynią i burakiem. 
Ciasto jest dość szybkie do przygotowania i bardzo łatwe, trzeba tylko po upieczeniu poczekać, aż całkiem wystygnie, bo jest dość wilgotne. To co robicie ze mną takie ciacho, zapraszam i życzę smacznego. 


Składniki:

- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 200 g mąki pszennej
- 30 g oleju
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 430 g cukinii
- szczypta soli
- 50 g czekolady gorzkiej


Cukinię ścieramy na tarce - ja użyłam takiej młodej i starłam ze skórką bo była miękka, jak skórka jest twarda to trzeba ją obrać i ewentualnie wydrążyć środek jak jest taka potrzeba. Cukinie posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem. Następnie wsypujemy mąkę, olej i kakao oraz sodę i mieszamy. 

Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta.

Cukinię wyciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ciasta, mieszamy wszystko razem łyżką.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 

Blaszkę - keksówka o długości 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Pieczemy przez 50 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku, aby przestygło - ja otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam w nim ciasto na godzinę. Następnie je wyciągnęłam i dalej się studziło na kratce. Ciasto jest pyszne i wilgotne, trzeba dać mu wystygnąć do końca i można jeść. 





Komentarze

  1. Przydałby mi się kawałek do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę bardzo podobne,pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto! :) Idealne do kawy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto :) Idealne do kawy lub herbaty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. 430g cukini po obraniu czy przed ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja starłam razem ze skórką. Jeżeli trzeba obrać cukinię to waga po obraniu :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.