Czekoladowe ciasto z cukinią
Dzień dobry słoneczka. Mam dla was dzisiaj super przepis na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis znalazłam u mojej koleżanki Ani. Ciacho jest po prostu obłędne w smaku, mocno czekoladowe i wilgotne, smakuję podobnie do brownie. Ja się zakochałam w tym smaku i wam go również polecam. Dodatek cukinii dodaje fajnej wilgotności ale nie czuć jej wcale w cieście, ja bardzo lubię takie ciasta - robiłam już z cukinią, z dynią i burakiem.
Ciasto jest dość szybkie do przygotowania i bardzo łatwe, trzeba tylko po upieczeniu poczekać, aż całkiem wystygnie, bo jest dość wilgotne. To co robicie ze mną takie ciacho, zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 200 g mąki pszennej
- 30 g oleju
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 430 g cukinii
- szczypta soli
- 50 g czekolady gorzkiej
Cukinię ścieramy na tarce - ja użyłam takiej młodej i starłam ze skórką bo była miękka, jak skórka jest twarda to trzeba ją obrać i ewentualnie wydrążyć środek jak jest taka potrzeba. Cukinie posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem. Następnie wsypujemy mąkę, olej i kakao oraz sodę i mieszamy.
Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta.
Cukinię wyciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ciasta, mieszamy wszystko razem łyżką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę - keksówka o długości 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy przez 50 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku, aby przestygło - ja otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam w nim ciasto na godzinę. Następnie je wyciągnęłam i dalej się studziło na kratce. Ciasto jest pyszne i wilgotne, trzeba dać mu wystygnąć do końca i można jeść.
Przydałby mi się kawałek do kawy :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńPiekę bardzo podobne,pycha☺
OdpowiedzUsuńOj tak jest pyszne :-)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńjakie czekoladowe!
OdpowiedzUsuńTakie lubimy najbardziej :-)
UsuńCudowne ciasto! :) Idealne do kawy <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńJuż teraz bym zjadła
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-)
UsuńPięknie i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Małgosiu :-)
UsuńPyszne ciasto :) Idealne do kawy lub herbaty :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) smakuje rewelacyjnie :-)
Usuń430g cukini po obraniu czy przed ?
OdpowiedzUsuńJa starłam razem ze skórką. Jeżeli trzeba obrać cukinię to waga po obraniu :-)
Usuń