Jabłecznik


To ciasto jest po prostu obłędne w smaku. Zobaczyłam je na instagramie u onijki i wiedziałam, że muszę je zrobić, muszę i już. Uwielbiam ciasta z jabłkami a to ciasto ma w sobie bardzo dużo jabłek i pyszną kruszonkę na wierzchu. Nie wymaga od nas wiele pracy, robi się go naprawdę błyskawicznie i każdemu wyjdzie bez problemu. Nie trzeba ciasta chować do lodówki, po prostu mieszamy wszystkie składniki i już. Koniecznie spróbujcie takiej wersji jabłecznika, jest tak pyszny, że znika błyskawicznie. Ja zrobiłam go na większej blaszce, jak macie taką standardową to zmniejszcie składniki o 1/3. Życzę wam smacznego i cudownego weekendu. 


Składniki:

- 330 g miękkiego masła
- 680 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 2,5 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- cukier puder do posypania ciasta


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich cukier, cukier z wanilią i cynamon. Mieszamy.

Do miski wkładamy miękkie masło, mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem ze sobą zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.

Blaszkę do pieczenia (38x25) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę ciasta i rozprowadzamy go po całej powierzchni, ugniatamy. Wysypujemy jabłka. Na wierzch układamy kawałki pozostałego ciasta - po prostu rwiemy małe kawałki i układamy na całej powierzchni. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy ciasto przez 45-50 minut. 
Po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. 








Komentarze

  1. Wygląda cudownie!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  2. zaczął się czas na takie pyszne ciasta z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. UWielbiam jabłecznik szczególnie domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tego typu słodkości !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Kochana dla mnie to jabłecznik :-) a zresztą chyba nie ma różnicy. Ważne że pyszny :-)

      Usuń
  6. jabłecznik to takie jesienne ciasto :) uwielbiam zwłaszcza na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię jabłeczniki, prawdziwie jesienne ciasta 🍏🍏🍏

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jutro planuję upiec jabłecznik! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.