Jabłecznik
To ciasto jest po prostu obłędne w smaku. Zobaczyłam je na instagramie u onijki i wiedziałam, że muszę je zrobić, muszę i już. Uwielbiam ciasta z jabłkami a to ciasto ma w sobie bardzo dużo jabłek i pyszną kruszonkę na wierzchu. Nie wymaga od nas wiele pracy, robi się go naprawdę błyskawicznie i każdemu wyjdzie bez problemu. Nie trzeba ciasta chować do lodówki, po prostu mieszamy wszystkie składniki i już. Koniecznie spróbujcie takiej wersji jabłecznika, jest tak pyszny, że znika błyskawicznie. Ja zrobiłam go na większej blaszce, jak macie taką standardową to zmniejszcie składniki o 1/3. Życzę wam smacznego i cudownego weekendu.
Składniki:
- 330 g miękkiego masła
- 680 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich cukier, cukier z wanilią i cynamon. Mieszamy.
Do miski wkładamy miękkie masło, mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem ze sobą zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Blaszkę do pieczenia (38x25) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę ciasta i rozprowadzamy go po całej powierzchni, ugniatamy. Wysypujemy jabłka. Na wierzch układamy kawałki pozostałego ciasta - po prostu rwiemy małe kawałki i układamy na całej powierzchni.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy ciasto przez 45-50 minut.
Po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Zapraszam Aniu na kawkę i ciacho :-)
Usuńzaczął się czas na takie pyszne ciasta z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńTak. Ten czas jest taki magiczny i pyszny :-)
UsuńAle apetyczny!
OdpowiedzUsuńKochana polecam. Smakuje obłędnie :-)
UsuńUWielbiam jabłecznik szczególnie domowy :)
OdpowiedzUsuńDomowy jest najlepszy :-)
Usuńuwielbiam tego typu słodkości !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) pozdrawiam :-)
UsuńA to nie szarlotka? :D
OdpowiedzUsuńKochana dla mnie to jabłecznik :-) a zresztą chyba nie ma różnicy. Ważne że pyszny :-)
Usuńjabłecznik to takie jesienne ciasto :) uwielbiam zwłaszcza na ciepło :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Na ciepło smakuje wyjątkowo :-)
UsuńMniam, bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo :-)
UsuńBardzo lubię jabłeczniki, prawdziwie jesienne ciasta 🍏🍏🍏
OdpowiedzUsuńMy również, są przepyszne :-)
UsuńJa jutro planuję upiec jabłecznik! :)
OdpowiedzUsuńSuper kochana :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)
Usuńsame pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko :-)
Usuń