Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem


Cały czas szukam pomysłów na dodatki na kanapki a pasty świetnie się do tego nadają. Uwielbiam je i cały czas przygotowuje. Wystarczy pyszny chlebuś i jakieś dodatki - pomidorki, sałata czy jakieś kiełki i jest pysznie. A przygotowując taką pastę możecie zaszaleć i dodać to co macie pod ręką, podstawą jest biała fasola a dodatki jakie chcecie. Super sprawdzą się suszone pomidorki, papryka. Ja tym razem dodałam czosnek - bo piekłam go do zupy warzywnej. 
Spróbujcie koniecznie bo pasta wyszła taka pyszna i uprzedzam wasze pytania - czosnku wcale nie jest za dużo i nie czuć go tak mocno, czosnek pieczony jest łagodny i zupełnie ma inny smak niż świeży. Życzę wam miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- puszka białej fasoli
- pół główki pieczonego czosnku
- sól, pieprz
- łyżka sezamu
- łyżka siemienia lnianego


Jak upiec czosnek - główkę czosnku w łupinie należy przekroić na pół. Każdą połówkę smarujemy odrobiną oleju i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągamy z folii i odstawiamy, aby przestygł. Czosnek wyciskamy z łupinek. 

Sezam i siemię lniane prażymy na suchej patelni.

Do miski przekładamy odsączoną i przepłukaną pod wodą fasolę. Dodajemy pieczony czosnek i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy sól, pieprz, sezam i siemię lniane. Mieszamy wszystko łyżką. Pastę przechowujemy w lodówce.

Pastę wykorzystujemy jako dodatek na kanapki, do naleśników, tortilli czy jako dip. 



Komentarze

  1. super urozmaicenie kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką pastę, to prawda,ze pieczony czosnek jest przepyszny ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszny. Bardzo lubię go dodawać do różnych dań :-)

      Usuń
  3. Prosta ale nie wykluczone ze smaczna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie, takie pasty to zawsze fajny pomysł i dają możliwość pokombinować z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. Można tutaj pokombinować i cieszyć się smakiem :-)

      Usuń
  5. I super szybki sposób, na pyszną i zdrową pastę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu. Robię ją dosyć często bo uwielbiamy takie pasty :-)

      Usuń
  6. Smaczna, pożywna i aromatyczna pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam pasty z fasoli i nawet nie wiem dlaczego...tak prosty przepis, a do tego sam opis już mi smakuje :) Trzeba to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonała. A u mnie dziś zupa fasolowa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Średnio w ogóle za fasolą przepadam, ale wygląda to bardzo apetycznie. Można się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam to danie i pyszne wyszło! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja też testuję z różnymi pastami. najlepsze to chyba rybne i jajeczne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.