Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem
Cały czas szukam pomysłów na dodatki na kanapki a pasty świetnie się do tego nadają. Uwielbiam je i cały czas przygotowuje. Wystarczy pyszny chlebuś i jakieś dodatki - pomidorki, sałata czy jakieś kiełki i jest pysznie. A przygotowując taką pastę możecie zaszaleć i dodać to co macie pod ręką, podstawą jest biała fasola a dodatki jakie chcecie. Super sprawdzą się suszone pomidorki, papryka. Ja tym razem dodałam czosnek - bo piekłam go do zupy warzywnej.
Spróbujcie koniecznie bo pasta wyszła taka pyszna i uprzedzam wasze pytania - czosnku wcale nie jest za dużo i nie czuć go tak mocno, czosnek pieczony jest łagodny i zupełnie ma inny smak niż świeży. Życzę wam miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- pół główki pieczonego czosnku
- sól, pieprz
- łyżka sezamu
- łyżka siemienia lnianego
Jak upiec czosnek - główkę czosnku w łupinie należy przekroić na pół. Każdą połówkę smarujemy odrobiną oleju i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągamy z folii i odstawiamy, aby przestygł. Czosnek wyciskamy z łupinek.
Sezam i siemię lniane prażymy na suchej patelni.
Do miski przekładamy odsączoną i przepłukaną pod wodą fasolę. Dodajemy pieczony czosnek i miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy sól, pieprz, sezam i siemię lniane. Mieszamy wszystko łyżką. Pastę przechowujemy w lodówce.
Pastę wykorzystujemy jako dodatek na kanapki, do naleśników, tortilli czy jako dip.
super urozmaicenie kanapek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńUwielbiam taką pastę, to prawda,ze pieczony czosnek jest przepyszny ☺
OdpowiedzUsuńOj pyszny. Bardzo lubię go dodawać do różnych dań :-)
UsuńProsta ale nie wykluczone ze smaczna;)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna :-)
Usuńsuper pasta
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Izuś. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPyszna pasta
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńProsto i smacznie, takie pasty to zawsze fajny pomysł i dają możliwość pokombinować z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. Można tutaj pokombinować i cieszyć się smakiem :-)
UsuńŚwietna ta pasta <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńI super szybki sposób, na pyszną i zdrową pastę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu. Robię ją dosyć często bo uwielbiamy takie pasty :-)
Usuńmusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńKochana jest przepyszna :-) polecam :-)
UsuńSmaczna, pożywna i aromatyczna pasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Kasiu :-)
UsuńSzczerze mówiąc nigdy nie jadłam pasty z fasoli i nawet nie wiem dlaczego...tak prosty przepis, a do tego sam opis już mi smakuje :) Trzeba to nadrobić
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Jest naprawdę pyszna :-)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńDoskonała. A u mnie dziś zupa fasolowa!
OdpowiedzUsuńPycha. Pozdrawiam kochana :-)
UsuńŚrednio w ogóle za fasolą przepadam, ale wygląda to bardzo apetycznie. Można się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to danie i pyszne wyszło! :D
OdpowiedzUsuńja też testuję z różnymi pastami. najlepsze to chyba rybne i jajeczne
OdpowiedzUsuń