Pieczony naleśnik dutch baby


Uwielbiam naleśniki i uwielbiam tą pieczoną jego wersję. Robiłam go już tysiące razy, na śniadanie, na obiad lub na kolację. Podawałam z owocami, dżemem, czekoladą, podjadałam sam bez dodatków - zawsze jest pyszny. Do przygotowania tego naleśnika musicie mieć patelnię, którą można włożyć do piekarnika i piec w wysokiej temperaturze. Ja mam taką ciężką, żeliwną, kupiłam ją dość dawno w sklepie internetowym. I wykorzystuję ją w sumie tylko do pieczenia tego naleśnika. Taki naleśnik jest dość syty, jednym najedzą się dwie a nawet trzy osoby. Jeżeli macie możliwość to koniecznie zróbcie. Miłego dnia wam życzę i smacznego. 
Inne wersje tego naleśnika tutaj:


Składniki:

- 3 jajka
- 230 g mleka
- 150 g mąki pszennej

dodatkowo
- 1 łyżeczka masła
- owoce
- syrop z agawy, miód, syrop daktylowy


Do piekarnika wkładamy patelnię i nagrzewamy ją przez 20 minut, temperatura 220 stopni. 

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na puch mikserem. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę, ponownie miksujemy. 

Wyciągamy patelnię - uwaga bo będzie bardzo gorąca. Wkładamy na patelnię masło i rozprowadzamy po całej powierzchni, wylewamy ciasto i od razu wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez 20-25 minut, aż nam się naleśnik ładnie zarumieni. Podczas pieczenia naleśnik bardzo wyrośnie i nabierze fajnych kształtów, po wyciągnięciu z piekarnika nieco opadnie. 

Po upieczeniu naleśnik przekładamy na talerz i dekorujemy owocami i polewamy syropem z agawy, miodem czy syropem daktylowym. 
Smacznego. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.