Powidła z piekarnika
Ach jakie one są pyszne. Można je dosłownie wyjadać łyżeczką ze słoika. Powidła - właśnie skończyłam ich produkcję i wyniosłam do piwnicy, aby wytrzymały do zimy.
Wrzucam wam przepis na mega szybkie, łatwe i przepyszne powidła, które w zasadzie robią się same. Wystarczy śliwki wrzucić do naczynia, dodać cukier i cynamon i upiec w piekarniku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji bo smakuję obłędnie. Ja już zrobiłam kilka porcji bo powidła śliwkowe uwielbiamy. A wy robicie słoiczki na zimę ???
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- 300 cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Śliwki musimy wypestkować i pokroić je na ćwiartki. Przekładamy je do naczynia, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez dwie godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 aby uzyskać odpowiednią gęstość powideł.
Przez pierwsze dwie godziny pieczenia mieszamy tylko raz - tak po godzinie. I potem jeszcze ze dwa razy po dwóch godzinach.
Gorący dżem ja jeszcze rozdrobniłam delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiałam do góry dnem na jakieś 20 minut.
powidła to coś co uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też kochana :-)
UsuńJa robię zawsze te bez mieszania w garnku i to są moje ulubione, ale ten pomysł też fajny :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię Iwonko, ale polubiłam bardzo tą wersję :-)
UsuńAle bym sobie pojadła takich powideł. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńKochana rób, teraz śliwki są najlepsze :-)
UsuńW tym roku nie będę robić, ale uwielbiam powidła i mam nadzieję, że ktoś mnie obdaruje chociaż małym słoiczkiem :)
OdpowiedzUsuńNo ja muszę robić co roku, bo wszyscy je uwielbiamy :-)
UsuńW piekarniku jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbuj, pyszne wychodzą :-)
Usuńz piekarnika? a to ciekawe :) wyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) mówię ci są przepyszne :-)
UsuńFajny pomysł. Tak jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj Beatko, naprawdę wychodzą przepyszne :-)
UsuńRozumiem, że naczynie cały czas odkryte, żeby odparować wodę?
OdpowiedzUsuńTak Basiu :-)
UsuńMuszę zrobić koniecznie,dziękuję. Zastanawiam się gdyby tak zrobić tarte jabłka?
UsuńDziękuję za przepis. Powidła wyszły przepyszne, właśnie robię drugą porcję 😀😘
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i pozdrawiam :-)
Usuń