Szybki i łatwy chleb pszenny na drożdżach
Dzień dobry słoneczka. Mam dzisiaj dla was przepis na pyszny i szybki chleb na drożdżach. Jest bardzo łatwy do przygotowania i każdy z sobie z nim poradzi, nawet osoby, które jeszcze nigdy nie piekły domowego pieczywa. Podstawą jest mąka pszenna typ 500 natomiast mąkę typ 1850 możecie dowolnie zamieniać w zależności od tego jaką mąkę akurat macie pod ręką. Może być razowa, graham, orkiszowa czy żytnia. Chlebuś jest pyszny i smakuje nawet po kilku dniach. Koniecznie spróbujcie bo nic tak nie smakuje jak domowy chlebuś, nic tak pięknie nie pachnie w domu jak zapach pieczonego pieczywa.
Miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej typ 500
- 300 g mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki soli
- 700 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika
Do miski wsypujmy obie mąki, dodajemy sól i wodę. W kubeczku mieszamy drożdże z cukrem - zostawiamy je na 10 minut zrobią się wówczas płynne, mieszamy je i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 5 minut. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.
Blaszki keksówki smarujemy olejem i przekładamy ciasto - ja użyłam dwóch blaszek - długość 30 cm. Chleb posypujemy ziarnami i dociskamy je za pomocą zmoczonych wodą dłoni i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ale nie wyjść z blaszki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy chleb przez 1 godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy na kratkę, aby całkowicie wystygł.
Zamiast mąki pszennej typ 1850 możecie dać orkiszową lub żytnią.
Smacznego.
Super, pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu 😃
Usuńchlebek wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Wyszedł pyszny 😃
UsuńPyszny chlebek Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu 😃
UsuńDomowy najlepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńOj tak. Domowy najlepszy 😃
UsuńProsty, mam mam nadzieję, że nie zapomniałam jak się robi chleb....
OdpowiedzUsuńKochana tego się nigdy nie zapomina 😃
Usuńidealny :) ja obiecuję sobie, że wrócę do domowego pieczywa ale jakoś nie mogę się zebrać :)
OdpowiedzUsuńA ja nie wyobrażam sobie nie upiec chleba 😃 to uzależnienie.
UsuńAż dziwne, ale nigdy nie piekłam chleba
OdpowiedzUsuńKochana to koniecznie spróbuj. Naprawdę warto 😃
UsuńDziś piekłam, tylko bez ziaren.Pyszny jest, polecam.
OdpowiedzUsuńPyszny jest polecam
OdpowiedzUsuńDziś piekłam super polecam
OdpowiedzUsuńjaką konsystencje ma ciasto przy wyłożeniu go do foremek?
OdpowiedzUsuńjaką konsystencje ma ciasto przy wyłożeniu go do foremek? klejącą się? czy powinno odchodzić od rąk?
OdpowiedzUsuńMa konsystencję taką lekko klejącą się. I taka ma być 😃
UsuńUpiekłem go już dwa razy wg tego przepisu w proporcjach na 1 blaszkę z drożdży instant
OdpowiedzUsuńdodałem więcej ziaren 4 łyżki. Wyszło super ! Próbowałem również innych przepisów
- bez drożdży i zakwasu oraz inny bez zagniatania. Zaczynam się dziwić dlaczego tak póżno
się za to zabrałem. Wszystko przez tą zarazę - ale to wyszło na dobre. Dziękuję !!
Można mąkę dodać w proporcji pół na pół?
OdpowiedzUsuńTak Aniu ale wówczas trzeba dać nieco więcej wody :-)
UsuńWlaśnie nagrzewam piecyk zobaczymy co mi wyjdzie do zobaczenia za 1h pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWlasnie piekę wyglada super .
OdpowiedzUsuńA zamiast mąki pszennej mogę dać inną?
OdpowiedzUsuńMoże być jeszcze orkiszowa jasna :-)
UsuńWłaśnie biore sie za ten chlebek, napewno bedzie pyszny. I tez jestem ze Szczecinka a raczej bardzo bliziutko szczecinka.pozdrwiam
OdpowiedzUsuń700gramow wody to jak inaczej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń700 ml lub prawie trzy szklanki 😃
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie czy rodzak mäki ma tak wielkie znaczenie i czy moge piec w jednej wiekszej blaszce nie mam 2ch keksówek
OdpowiedzUsuńMożesz mąki dowolnie zamieniać. Jednak ważne jest aby przewaga była pszennej. Oczywiście możesz upiec w większej blaszce 😃
UsuńChlebek piekę już ze 20 raz jest przepyszny robię z maki orkiszowej jasnej i ciemnej daję troszkę drożdży i łyżkę zakwasu . Dziękuje za ten rewelacyjny i pyszny przepis
OdpowiedzUsuńNapisz Słońce, czy jeżeli robię z połowy przepisu, to czas pieczenia jest ten sam...czy skrócić 💙
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedł przepyszny🙂skórka jest chrupiąca..pychotka..
OdpowiedzUsuń