Szybkie bagietki pszenno-orkiszowe
Domowe pieczywo. Coś co jest dla mnie bardzo ważne, coś co daje mi tyle rodzinnego ciepła i tyle wspomnień. Coś bez czego już nie mogę żyć, coś co sprawia mi tyle radości. Pamiętam jak moja babcia piekła chleby i bułki, jak je robiła moja mama. Jak w domu pachniało domowym pieczywem, takie wspomnienia są takie piękne i takie tylko moje. Cieszę się, że mam w sobie taką miłość do wypieków, do domowego chleba i bułek.
Zapraszam was dzisiaj na pyszne i bardzo łatwe bagietki, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. A jak smakują, po prostu mniam mniam. Może skorzystacie z przepisu i takie zrobicie dla swojej rodzinki, ja polecam.
Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 170 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 270 g ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- jajko do posmarowania bagietek
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i mąkę orkiszową, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżeczką cukru i dodajemy do nich 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby ruszyły. Resztę mleka dolewamy do mąki i dodajemy drożdże.
Wszystko razem wyrabiamy, odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką na dwie godziny, aby ciasto wyrosło.
Następnie ciasto dzielimy na cztery części i formujemy bagietki - formujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni - grzanie góra-dół, bagietki pieczemy 35-40 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bagietki układamy na kratce, aby przestygły.
Pycha :) Domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest najlepsze :-)
Usuńjakie kuszące, zjadłabym je z twarożkiem i miodem;)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana, podzielę się :-)
UsuńPiekniejsze niż z piekrani :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńPyszności 🥖🥐
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, pozdrawiam :-)
UsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńSmakują genialnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńIdealne do zapiekanek domowych :D
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńJakie pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana, domowe pieczywo jest najlepsze :-)
UsuńZapach świeżego pieczywa zawsze kojarzyć już mi się będzie z rodzinnym domem. Mama co niedzielę piekła chleby i tak schodziły przez cały tydzień. No chyba, że byli goście - wtedy jej wypieki znikały w okamgnieniu!
OdpowiedzUsuńMi również i pewnie dlatego ja sama też piekę :-)
UsuńChętnie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana i życzę smacznego :-)
Usuńpiekarnie nie dorównają! super wyglądają
OdpowiedzUsuńOjej dziękuje bardzo Zuziu :-)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze☺
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńŚlicznie Ci wyszły :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńZ przepisu wyszły mi bardzo dobre bagietki. Dziękuję
OdpowiedzUsuń