Chleb na zakwasie niski indeks glikemiczny
Chlebuś, chlebuś - upiekłam sobie pyszny chlebuś. Kombinowałam, próbowała i jest - chleb domowy dla osób, które muszą być na diecie z niskim indeksem glikemicznym, z insulinoopornością, cukrzycą czy pcos. Jak mam do wyboru chleb kupny to zdecydowanie wolę sama go upiec, przynajmniej wiem co w nim jest tak naprawdę. No i wyszedł mi przepyszny.
Domowe chleby piekę już od dawna, nabrałam w nich wprawę, uwielbiam to robić i nie wyobrażam sobie, żebym je przestała piec. Piekę trzy blaszki chleba raz w tygodniu, czasami dwa razy i nie kupuje ze sklepu. Przechowuje go i mamy na cały tydzień pieczywo, czasami sobie mrożę kawałek na potem. Taki chleb bez problemu wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje i jest pyszny. Niestety te chleby ze sklepu szybko się psują i potrafią spleśnieć. A pieczenie domowego chleba wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko spróbować i na samym początku nie zrażać się porażkami, mi na początku też nie zawsze wychodziły. Pieczenie chleba uzależnia.
Jak macie ochotę zapraszam na śniadanko. Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 300 g mąki orkiszowej typ 2000
- 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 500 ml wody
- 150 g ziaren - słonecznik, siemię lniane, pestki dyni
- 1 łyżeczka soli
Do miski wkładamy dokarmiony zakwas, dodajemy mąkę orkiszową i pełnoziarnistą, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy ziarna i sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą rąk lub miksera z hakiem. Ciasto na chleb wyrabiamy dosłownie chwilkę. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin - czas od 4-8 godzin. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki (foremkę smarujemy olejem, aby chleb się nam nie przykleił i łatwo się dał wyjąć po upieczeniu) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół, i wstawiamy chleb. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy do wystudzenia na kratkę.
wspaniały bochenek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Pozdrawiam cieplutko 😃
UsuńMarzenko Twój chlebuś kusi, aby go zrobić i zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu. Polecam bo jest pyszny 😃
UsuńWitam, bardzo bym chciała upiec chlebuś.......
OdpowiedzUsuńale skąd wziąć :
- 5 łyżek zakwasu aktywnego żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
ja nic z tego nie rozumiem i jeszcze dokarmić go....
Można mi pomóc....ach
Witaj. No zakwas trzeba sobie wyhodować lub od kogoś dostać - kto już piecze takie chleby. Dokarmia się go wodą i mąką żytnią. Wiesz co zrobię tak - napisze dokładnie post jak upiec własny chleb na zakwasie - ale już nie dzisiaj tylko w tygodniu. Tam wytłumaczę wszystko krok po kroku i zobaczysz jakie to proste. Proszę o chwile cierpliwości - i wszystko będzie jasne. Pozdrawiam cieplutko 😃
UsuńJa robiłam zakwas z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i wyszedł super, no tylko ostatnio piekłam chleb bez zakwasu.
UsuńUwielbiam piec domowy chleb na zakwasie ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńbardzo dziękuje.....będę cierpliwa
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPysznie się prezentuje. Uwielbiam takie domowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńJaki piękny Marzenko!
OdpowiedzUsuńI bardzo zdrowy.
Dziękuje bardzo kochana, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMmm! Idealna propozycja dla całej mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńi tyyle pestek! <3
OdpowiedzUsuńTaki jest nasz ulubiony :-)
UsuńTen chlebek wygląda fantastycznie, brawo Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Madziu :-)
UsuńJaki cudowny! I do tego zdrowy.
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) powiem ci, że jest pyszny :-)
UsuńMam zakwas. Dzięki za fajny przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-) smacznego :-)
UsuńJa coś z pieczeniem chleba jestem na bakier. Obiecuję sobie od dawna, że zacznę piec chleb i jakoś zawsze, gdy wejdę do kuchni, wychodzi coś innego :)
OdpowiedzUsuńKochana a ja już sobie nie wyobrażam życia bez pieczenia chleba 😃
UsuńCzy ta mąka pełnoziarnista to żytnia czy pszenna ?
OdpowiedzUsuńPszenna typ 1850 😃
UsuńWygląda obłędnie,nigdy jeszcze nie piekłam chlebka na własnym zakwasie.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Polecam bo jest pyszny i tak naprawdę to nic trudnego 😃
UsuńJakiej wielkości foremkę na ten chlebek?
OdpowiedzUsuńKeksówka 30x11😃
UsuńChleb wygląda obłędnie, ale mam jedno pytanie, ta mąką pszenna pełnoziarnista to inaczej po prostu mąka pszenna razowa?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Mąka pełnoziarnista to mąka o typie 1850. Musisz sprawdzić jaki typ ma twoja mąka. Musi być 1850 lub więcej.
UsuńChlebek wygląda obłędne😍 mam zamiar jutro go zrobić tylko zastanawiam się czy czas pieczenia ulegnie zmianie jeśli chce upiec z połowy składników?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Jak masz mniejszą blaszkę to czas pieczenia będzie taki sam :-)
UsuńPyszny chlebek, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńCzy można go upiec na suchym zakwasie? Ewentualnie dodać drożdży?
OdpowiedzUsuńTak można dać suchy zakwas. Co do drożdży to nie pomogę w tym przypadku bo proporcje mogą być inne niż w przypadku zakwasu.
UsuńWitam chleb wyrósł piękny i tak samo cudownie się upiekł przepis doskonały
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mąka typu 1850 może być pszenna?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej. Mąka pszenna typ 1850 to jest mąka pełnoziarnista :-)
UsuńDziękuję bardzo. Biorę się do roboty. Zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNo i mam pyszny chrupiący i ślicznie wyrośnięty chlebek. 😃 miałam obawy co do zakwasu bo wydawało mi się że nie bąbelkuje a jednak wszystko było okej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić np. mąka żytnią typ 2000?
OdpowiedzUsuńWczoraj pierwszy raz upiekłam ten chleb. Niestety jedna łyżeczka soli to za mało. Chleb nie nadawał się do zjedzenia i wylądował w śmietniku.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam drugi chlebek, ale z dwoma czubatymi łyżeczkami soli i wyszedł przepyszny!
Przepis jest bardzo łatwy. Pierwszy raz w życiu piekłam chleb na własnym zakwasie i wyszedł obłędny.
Mój chleb nie wyrósł ani w misce, ani w foremce, a dopuero w trakcie pieczenia i niestety pękł wzdłuż, co absolutnie nie ma wpływu na jego cudowny smak. Skorka wyszła mocno spieczona i twarda, mimo przykrycia papierem do pueczenia. Myślę, że następnym razem wstawię do piekarnika pojemnik z wodą, może to trochę pomoże.
Pozdrawiam Weronika
Czy można połączyć w tej proporcji mąkę orkiszową z pełnoziarnistą zytnią 2000 ?
OdpowiedzUsuńOczywiście można. Życzę smacznego 😃
OdpowiedzUsuńChcialabym upiec taki chlebek z niskim IG,ale na suchym zakwasie (np zytnim) jak postepowac z cala procedura przygotowan? Pieke rzadko i dlatego na suchym zakwasie.
OdpowiedzUsuńTe 5 łyżek zakwasu to ile wagowo? Właśnie dokarmiłam zakwas i będę go mieć w sumie 120g. Po ilu godzinach mogę go użyć?
OdpowiedzUsuń