Chlebek bananowy z kakao, czekoladą i orzechami
Co zrobić jak w kuchni leżą już bardzo dojrzałe banany i nikt nie chce ich już jeść - zrobić chlebek bananowy. My go uwielbiamy i czasami specjalnie odkładam banany, aby dojrzały i żeby z nich zrobić to pyszne ciasto. Przygotowuje go na różne sposoby, dodaje różne składniki - zawsze smakuje. Taki chlebek możecie dać dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub poczęstować nim gości jak wpadną z wizytą. Możecie do niego dodać czekoladę lub orzechy. Do tego kawka, herbatka lub kubek mleka czy kakao jak ktoś lubi. To taki umilacz chwili.
Życzę wam miłego i pełnego uśmiechu dnia, to kto robi chlebuś bananowy ?
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 60 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 220 g mąki orkiszowej jasnej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 10 małych kostek czekolady - ponad 100 g
- 7 orzechów brazylijskich
Do miski wkładamy pokrojone banany i rozgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cukier i jajko, mieszamy.
Roztapiamy masło i jeszcze ciepłe powoli wlewamy do miski cały czas mieszając.
Dodajemy mąkę, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia i sodę, cynamon i mieszamy trzepaczką, dosłownie chwilkę aby składniki się połączyły.
Keksówkę (40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Orzechy i czekoladę siekamy, ale nie za drobno. Posypujemy ciasto po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy nasz chlebek przez 50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy - papier do pieczenia nam w tym pomoże i kładziemy na kratce, aby wystygło. Po upływie 20 minut możemy jeść. Jeżeli nie macie mąki orkiszowej jasnej możecie dać pszenną. Smacznego.
pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMam mąkę orkiszową i ją zastosuję :) Już wyobrażam sobie jak pachnie podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńCieszę się Małgosiu i życzę smacznego :-)
Usuńmniam, zjadłabym na podwieczorek spory kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńMój ulubiony, zawsze piekę w różnych wersjach ☺
OdpowiedzUsuńMam tak samo. Najlepsze ciacho na świecie :-)
UsuńChlebek bananowy - a i owszem.
OdpowiedzUsuńTylko po co to kakao?
Maruda.
Bo kakao jest zdrowe :-)
UsuńPycha, uwielbiam ten chlebek :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Iwonko. Pozdrawiam :-)
UsuńO jaki pyszny chlebek! Bardzo dawno już nie robiłam ciasta bananowego, więc najwyższa pora w końcu go przygotować, bo tym przepisem narobiłaś mi wielkiego apetytu :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Rób koniecznie :-)
Usuńsama pychotka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki bananowe, a ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmm chlebek dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń