Ciasto na zimno z kaszy manny
Dzień dobry słoneczka. No i mamy piąteczek, jeszcze kilka godzin w pracy i będzie tak wyczekiwany weekend. No to może tak zrobić coś słodkiego do kawki, takiego szybkiego i pysznego. Pewnie znacie ciasto z kaszy manny, zapewne wiele razy je robiłyście. Ja również, ale postanowiłam nieco pokombinować tym razem i powało takie ciacho. Jest obłędnie pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy naprawdę kilka minut plus czas chłodzenia go w lodówce. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto. Pamiętam jak takie ciasto z samą kaszą manną robiła nam mama - raz dodawała kakao a raz robiła bez, z polewą czekoladową lub tak po prostu posypane cukrem pudrem, uwielbiałyśmy to ciasto.
Tak więc zapraszam was na kawałek ciacha, na kawkę i życzę cudownego dnia.
Składniki:
- 1 l mleka
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 200 g kaszy manny
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady - u mnie ze skórką pomarańczy
- 300 g herbatników kakaowych
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka masła
Blaszkę 35x23 smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę herbatników.
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier, masło i kakao oraz połowę czekolady. Podgrzewamy. Wsypujemy powoli i cały czas mieszając - ja mieszam trzepaczką - kaszę mannę i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zrobi się gęsta.
Garnek z masą odkładamy na chwilkę, aby przestygła, dosłownie na 5 minut a następnie wykładamy masę na herbatniki. Przykrywamy masę drugą warstwą herbatników.
Ciasto chowamy do lodówki na dwie godziny, aby się porządnie schłodziło.
Następnie do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder - możemy go także pominąć i go nie dodawać - ciasto i tak będzie słodkie.
Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki, równo ją rozprowadzamy. Resztę czekolady ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach już możemy je kroić i jeść.
Zamiast śmietany możemy także zrobić polewę czekoladową lub ułożyć jakieś owoce i zalać galaretką.
jako fanka kaszy manny, już lubię to ciacho!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
UsuńZimą ciasto osładza...ale i jesienią :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
Usuńwow brzmi apetycznie i pewnie takie jest
OdpowiedzUsuńBasiu jest przepyszne :-)
UsuńTakie ciasta z kaszą manna robiła moja babcia, niezapomniany smak :)
OdpowiedzUsuńOj dla mnie to też smaki dzieciństwa :-)
Usuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńRobilam takie pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam :-)
UsuńMAm ochotę na kawę a dopiero obiad zjadłem ;p
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńZ kaszy manny jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKochana to spróbuj koniecznie :-)
Usuńjak z manną to biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńKiedyś było bardzo popularne, dziś odeszło w zapomnienie.
OdpowiedzUsuńTak to prawda. Ale jest warte przypomnienia. Pozdrawiam Elu :-)
UsuńKasza manna to dla mnie wspomnienie z dzieciństwa, chociaż w formie ciasta nigdy nie jadłam :) bardzo podoba mi się ten pomysł, chętnie zrobię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Madziu. Naprawdę warto :-)
UsuńA ja nie znam tego ciasta w ogóle i chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńCiasto obłędne!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuńo, robiłam kiedyś podobne (u mnie na blogu jako czekoladowy mannowiec). Muszęgo powtórzyć jak tylko znajdę mannę:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Jest takie pyszne :-)
Usuńale smakowite
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o cieście z kaszy manny. W ogóle mam do niej jakiś uraz i nie bardzo mam ochotę próbować ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuń