Ciasto orzechowe na zimno


Dzień dobry. Jest weekend jest i ciasto. Do zrobienia w dosłownie kilka minut, łatwe i szybkie a jakie pyszne. Smakuję naprawdę obłędnie. To ciacho zrobiłam już jakiś czas temu na swoje urodziny i powiem wam, że zniknęło w mgnieniu oka i bardzo wszystkim smakowało. Naprawdę warto je zrobić. Jest co prawda nieco kaloryczne, ale czasami trzeba sobie pozwolić na przyjemności i coś słodkiego. Najlepiej jest go zrobić wieczorem i niech spędzi całą noc w lodówce a na kolejny dzień będziecie mieli coś pysznego do kawki. 
Miłego dnia słoneczka i smacznego. 




Składniki:

- duże opakowanie herbatników - 450 g 
- 500 g serka mascarpone 
- 500 ml śmietany kremówki 36% 
- 4 batony z orzechami - ja kupiłam takie podobne do snickersa 
- 30 g mlecznej czekolady 
- słoik dżemu porzeczkowego 
- 4 łyżki masła orzechowego


Blaszkę (35x23) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 

Układamy warstwę herbatników. Dżem porzeczkowy mieszamy z masłem orzechowym i rozsmarowujemy masę na herbatnikach. Przykrywamy warstwą kolejnych herbatników. 

Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy 250 ml schłodzonej śmietany, miksujemy chwilkę aż składniki się połączą i powstanie gęsty krem. 

Batony siekamy nożem na małe kawałeczki i dodajemy do kremu, mieszamy. Przekładamy krem na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą herbatników. 

Pozostałe 250 ml śmietany ubijamy mikserem na sztywno i rozsmarowujemy na cieście. 

Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy ciasto. Schładzamy go w lodowce. 






Komentarze

  1. Wygląda niezwykle smakowicie, ale chyba jest średnio słodkie? Do ubijania śmietany nie dodaje się w ogóle cukru? Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teresko nie potrzeba cukru. Ciasto jest słodkie - i dżem porzeczkowy dodaje fajnego smaku razem z masłem orzechowym 😃 polecam bo jest pyszne 😃

      Usuń
  2. Dla mnie nic takiego,ale każdemu swoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu tak jak mówisz, każdy ma swoje ulubione smaki :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Wspaniałe ciacho, dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu przejść na dietę,jak takie ciacho widzę ;-) Mega smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności <3 Uwielbiam wszystko co orzechowe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniami właśnie skończyłem 4 kawałek tego ciasta - musze poleżeć. Poooolecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto.Jadłam upieczone przez samą autorkę, poprostu poezja!!! Dżem porzeczkowy cudownie przełamuje smak. Dziękuję bardzo za to, że mogłam je posmakować i się w nim kulinarne zakochac😆 Od dzisiaj moje ulubione ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Jest mi miło :-) i cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. Wygląda pysznie i zapewne też tak smakuje! :) Mam pytanie czy herbatniki zmiękną i będzie można z łatwością pokroić ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Tak herbatniki zmiękną i kroją się bez problemu. Polecam bo jest naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  9. Nurtuje mnie jedna sprawa. Mianowicie w jakim celu smaruje Pani blaszkę masłem ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Baardzo fajny przepis :) Uwielbiam wszystkie ciasta na bazie bitej śmietany i serka mascaprone, a w tym połączeniu to już w ogóle muszą być pychotka! Też mnie zdziwił fakt smarowania masłem foremki przed wyłożeniem papierem. Ja pominę ten krok :D Bo właśnie zabieram się za przygotowywanie tego przepisu. Ciacho jak znalazł na weekend. Tylko nie wiem jaki baton wybrać - poszukam inspiracji już w sklepie, ale na pewno coś z toffi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Smaruje blaszkę masłem i wykładam papier, bo wówczas on się nie przesuwa i trzyma się blaszki. Życzę smacznego i pozdrawiam :-)

      Usuń
  11. Dziękuje bardzo. Blaszkę zawsze smaruje masłem i wykładam papierem, żeby się nie przesuwał. Życzę smacznego i miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nie smaruję blaszki tylko dopapieru na bokach zachaczam spinaczami do bielizny i się nie przesuwa papier w blaszce

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.