Ciasto orzechowe na zimno
Dzień dobry. Jest weekend jest i ciasto. Do zrobienia w dosłownie kilka minut, łatwe i szybkie a jakie pyszne. Smakuję naprawdę obłędnie. To ciacho zrobiłam już jakiś czas temu na swoje urodziny i powiem wam, że zniknęło w mgnieniu oka i bardzo wszystkim smakowało. Naprawdę warto je zrobić. Jest co prawda nieco kaloryczne, ale czasami trzeba sobie pozwolić na przyjemności i coś słodkiego. Najlepiej jest go zrobić wieczorem i niech spędzi całą noc w lodówce a na kolejny dzień będziecie mieli coś pysznego do kawki.
Miłego dnia słoneczka i smacznego.
Składniki:
- duże opakowanie herbatników - 450 g
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 4 batony z orzechami - ja kupiłam takie podobne do snickersa
- 30 g mlecznej czekolady
- słoik dżemu porzeczkowego
- 4 łyżki masła orzechowego
Blaszkę (35x23) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy warstwę herbatników. Dżem porzeczkowy mieszamy z masłem orzechowym i rozsmarowujemy masę na herbatnikach. Przykrywamy warstwą kolejnych herbatników.
Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy 250 ml schłodzonej śmietany, miksujemy chwilkę aż składniki się połączą i powstanie gęsty krem.
Batony siekamy nożem na małe kawałeczki i dodajemy do kremu, mieszamy. Przekładamy krem na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą herbatników.
Pozostałe 250 ml śmietany ubijamy mikserem na sztywno i rozsmarowujemy na cieście.
Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy ciasto. Schładzamy go w lodowce.
Obłędne ciacho ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu 😃
UsuńI ja mam iśc ćwiczyć... ah :D
OdpowiedzUsuńPo cieście Łukaszu 😉
UsuńWyborne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😃
Usuńo rany jakie cudo!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :/)
UsuńWygląda niezwykle smakowicie, ale chyba jest średnio słodkie? Do ubijania śmietany nie dodaje się w ogóle cukru? Teresa
OdpowiedzUsuńTeresko nie potrzeba cukru. Ciasto jest słodkie - i dżem porzeczkowy dodaje fajnego smaku razem z masłem orzechowym 😃 polecam bo jest pyszne 😃
UsuńDla mnie nic takiego,ale każdemu swoje.
OdpowiedzUsuńBasiu tak jak mówisz, każdy ma swoje ulubione smaki :-) pozdrawiam :-)
UsuńWspaniałe ciacho, dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu. Buziaczki 😘
Usuńbardzo przyjemne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo kochana :-)
UsuńTakim ciachem nie pogardzę!
OdpowiedzUsuńPolecam kochana bo jest pyszne :-)
UsuńI jak tu przejść na dietę,jak takie ciacho widzę ;-) Mega smaczne :-)
OdpowiedzUsuńKochana dieta poczeka :-)
UsuńPyszności <3 Uwielbiam wszystko co orzechowe :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńMniami właśnie skończyłem 4 kawałek tego ciasta - musze poleżeć. Poooolecam.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i cieszę się, że smakowało :-)
UsuńPrzepyszne ciasto.Jadłam upieczone przez samą autorkę, poprostu poezja!!! Dżem porzeczkowy cudownie przełamuje smak. Dziękuję bardzo za to, że mogłam je posmakować i się w nim kulinarne zakochac😆 Od dzisiaj moje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Jest mi miło :-) i cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWygląda pysznie i zapewne też tak smakuje! :) Mam pytanie czy herbatniki zmiękną i będzie można z łatwością pokroić ciasto?
OdpowiedzUsuńDziękuje. Tak herbatniki zmiękną i kroją się bez problemu. Polecam bo jest naprawdę pyszne :-)
UsuńNurtuje mnie jedna sprawa. Mianowicie w jakim celu smaruje Pani blaszkę masłem ?
OdpowiedzUsuńBaardzo fajny przepis :) Uwielbiam wszystkie ciasta na bazie bitej śmietany i serka mascaprone, a w tym połączeniu to już w ogóle muszą być pychotka! Też mnie zdziwił fakt smarowania masłem foremki przed wyłożeniem papierem. Ja pominę ten krok :D Bo właśnie zabieram się za przygotowywanie tego przepisu. Ciacho jak znalazł na weekend. Tylko nie wiem jaki baton wybrać - poszukam inspiracji już w sklepie, ale na pewno coś z toffi.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Smaruje blaszkę masłem i wykładam papier, bo wówczas on się nie przesuwa i trzyma się blaszki. Życzę smacznego i pozdrawiam :-)
UsuńDziękuje bardzo. Blaszkę zawsze smaruje masłem i wykładam papierem, żeby się nie przesuwał. Życzę smacznego i miłego dnia.
OdpowiedzUsuńA ja nie smaruję blaszki tylko dopapieru na bokach zachaczam spinaczami do bielizny i się nie przesuwa papier w blaszce
OdpowiedzUsuń