Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym
Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zupy i pojawiają się one u nas bardzo często. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym bardzo często je gotuje. Super sycą i rozgrzewają no i są pyszne.
Jako dziecko nie lubiłam zup w postaci kremów co zmieniło mi się kilka lat temu, teraz je uwielbiam i jem nawet kilka razy w tygodniu w takiej wersji i to nie tylko na obiad, zdarza mi się taką zupę zjeść na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Zupy to bogactwo smaków, witamin i składników odżywczych, mój organizm bardzo dobrze je toleruje i dobrze się po nich czuje.
Tak więc polecam wam je i polecam taką zupę krem z cukinii, jest pyszna.
Zapraszam i życzę miłego dnia.
Składniki:
- 600 g cukinii
- 500 g bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora
- sól, pieprz
- szczypta chili
- natki pietruszki
- groszek ptysiowy Brześć
- śmietana lub jogurt
Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy cukinię
pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę, czosnek
obieramy z łupiny i wrzucamy do warzyw. Por kroimy na kawałki, tak samo
marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
Wszystko
zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Następnie pozwalamy zupie nieco
wystygnąć i miksujemy blenderem. Ma powstać gładki krem. Doprawiamy pieprzem,
chilli oraz solą.
Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy natką pietruszki, dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu i dodajemy groszek ptysiowy.
Smacznego.
Jak wyzdrowieje to zrobię sobie takie zielone cudo :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Pozdrawiam i życzę zdrówka 😃
UsuńTen groszek na pewno dodaje pazura i charakteru :)
OdpowiedzUsuńTak. Pasuje idealnie 😃
Usuńprzypomniałaś mi jak dawno nie jadłam tego kremu!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. A jest taki pyyyyszny 😃
UsuńLubię zupy-kremy, ale z cukinii jeszcze go nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj. Jest pyszny. Pozdrawiam cieplutko 😃
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana 😃
Usuń