Kruche rogaliki maślane
Uwielbiam robić rogaliki. Jak je piekę to zlatuje się zaraz cała rodzinka i już porywają mi jeszcze takie gorące. Ten przepis na rogaliki znalazłam jakiś czas temu na instagramie u @onijka. Są rewelacyjne w smaku i powiem wam, że trudno poprzestać na jednym. Są takie kruche i maślane. Pyszności po prostu. Spróbujcie bo jestem pewna, że wam zasmakują. Bardzo fajnie się z nimi pracuje i każdemu wyjdą bez problemu. Do środka najlepiej dać marmoladę, żeby nic nie wypływało bo dżem może wylatywać z rogalików podczas pieczenia. Dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dnia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g twarogu półtłustego
- 300 g masła
- marmolada
- cukier puder
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pokruszony w rękach twarożek. Wszystko razem zagniatamy ze sobą.
Ciasto chowamy do lodówki na jakąś godzinkę - można krócej a można dłużej. Ciasto musi się schłodzić.
Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując blat mąką. Każdą cześć dzielimy na trójkąty - u mnie 12 części.
Nakładamy marmoladę i zawijamy. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i układamy na kratce, aby przestygły.
Od dawna chodzą za mną takie rogaliki<3
OdpowiedzUsuńKochana polecam, te są obłędne w smaku :-)
Usuńto ja się częstuję!
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńPrzepis bardzo łatwy, a poza tym rogaliki wyglądają mega pysznie ❤️
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię 💙💚💛
Cieszę się Małgosiu i życzę smacznego 😃
UsuńPysznie wyglądają. Takie klasyczne ciasta są najlepsze. Idealne do popołudniowej kawy <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Zdecydowanie najlepsze. Pozdrawiam 😃
UsuńUwielbiam, porywam kilka do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana 😃
UsuńDomowe rogaliki najlepsze,u mnie też zawsze jeszcze ciepłe podkradają ;-)
OdpowiedzUsuńOj najlepsze. Takie małe przyjemności 😃
Usuńcudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana 😃
UsuńWitaj Marzenko.Te rogaliczki są tak apetyczne ,że prawie czuję ich zapach.Napewno wypróbuję,chciałabym jednak wiedzieć ,jak długo można je przechowywać? Oczywiście,jeśli się "uchowają". Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj Elu. Polecam bo są pyszne a ja robiłam je już kilka razy. U mnie wytrzymały cztery dni 😃 pozdrawiam cieplutko 😃
UsuńNic, tylko schrupać te pyszności :D
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialny przepis! Rogaliki są przepyszne i łatwe do zrobienia. Dziękuję,że się nimi z nami podzieliłaś :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń