Kurczak z warzywami w sosie ze śmietany z curry
Uwielbiam takie dania, warzywa i mięso podane z sosem plus ryż lub makaron. Wiem wiem, śmietana, którą używamy jest bardzo kaloryczna, ale to danie jest z tą śmietaną po prostu pyszne. Jeżeli chcecie nieco odchudzić sos dodajcie śmietanę 12 % i możecie ją zamienić w połowie na mleko. Wystarczy naprawdę niewielka porcja takiego dania a już będziecie czuli sytość a po posiłku długo nie będziecie odczuwać głodu. W zasadzie podstawą jest kurczak a warzywa możecie dać jakie macie pod ręką, ważne są tutaj także suszone pomidory, które nadają fajnego charakteru i smaku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dajcie znać jak wam smakowało.
Składniki:
-
500 g filetu z kurczaka
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- kawałek kalafiora
- 100 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- mała czerwona papryka
- sześć pomidorów suszonych
- 200 g pieczarek
- 500 ml śmietany 30%
-
sól i pieprz
-
czosnek
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
suszona bazylia
- 1 łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
-
świeży koperek
-
2 łyżki oleju
Mięso z kurczaka kroimy
na większe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Mięso
podsmażamy na rumiano na patelni z łyżką oleju i odkładamy.
Kroimy pieczarki w
plasterki. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju.
Przyprawiamy solą. Dodajemy kalafiora podzielonego na małe różyczki, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki oraz groszek i fasolkę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Śmietanę przyprawiamy
solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, dodajemy curry i kurkumę i wlewamy do warzyw.
Dodajemy kurczaka i
jeszcze wszystko razem dusimy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinkę wody, aby sos był bardziej rzadki lub odparować na większym ogniu przez kilka minut, gdyby był zbyt gęsty - to już jak lubicie.
Posypujemy koperkiem.
Mięso podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub makaronem.
Smacznego.
Taka mała rada dla osób z insulinoopornością czy pcos - ugotujcie makaron lub ryż wieczorem i schłodźcie go przez noc w lodówce, podgrzejcie przed podaniem. Taki schłodzony ryż lub makaron będzie dla nas lepszy.
Kurczaka bym przysmażył i danie idealne :D
OdpowiedzUsuńMożna i tak :-) pozdrawiam :-)
UsuńWspaniały przepis Marzenko!
OdpowiedzUsuńKurczak wygląda przepysznie.
Dziękuje bardzo kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńale musi pięknie pachnieć!
OdpowiedzUsuńOj bardzo apetycznie :-)
UsuńCudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Gosiu :-)
UsuńWygląda nieźle, z przyjemnością wypróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńJak pysznie wygląda to danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuńsmakowite :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńuwielbiam jendogarnkowe dania :) a takie pełne warzyw to już w ogóle... smakowity sposób na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze kochana :-)
Usuńwygląda świetnie
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogłabym tego zjeść ;(
OdpowiedzUsuń