Kurczak z warzywami w sosie ze śmietany z curry


Uwielbiam takie dania, warzywa i mięso podane z sosem plus ryż lub makaron. Wiem wiem, śmietana, którą używamy jest bardzo kaloryczna, ale to danie jest z tą śmietaną po prostu pyszne. Jeżeli chcecie nieco odchudzić sos dodajcie śmietanę 12 % i możecie ją zamienić w połowie na mleko. Wystarczy naprawdę niewielka porcja takiego dania a już będziecie czuli sytość a po posiłku długo nie będziecie odczuwać głodu. W zasadzie podstawą jest kurczak a warzywa możecie dać jakie macie pod ręką, ważne są tutaj także suszone pomidory, które nadają fajnego charakteru i smaku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dajcie znać jak wam smakowało. 



Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- kawałek kalafiora
- 100 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- mała czerwona papryka
- sześć pomidorów suszonych
- 200 g pieczarek 
- 500 ml śmietany 30% 
- sól i pieprz 
- czosnek 
- 2 łyżeczki słodkiej papryki 
- suszona bazylia 
- 1 łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- świeży koperek
- 2 łyżki oleju


Mięso z kurczaka kroimy na większe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Mięso podsmażamy na rumiano na patelni z łyżką oleju i odkładamy. 

Kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Przyprawiamy solą. Dodajemy kalafiora podzielonego na małe różyczki, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki oraz groszek i fasolkę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.  

Śmietanę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, dodajemy curry i kurkumę i wlewamy do warzyw. 

Dodajemy kurczaka i jeszcze wszystko razem dusimy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinkę wody, aby sos był bardziej rzadki lub odparować na większym ogniu przez kilka minut, gdyby był zbyt gęsty - to już jak lubicie. 

Posypujemy koperkiem. Mięso podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub makaronem. 
Smacznego. 

Taka mała rada dla osób z insulinoopornością czy pcos - ugotujcie makaron lub ryż wieczorem i schłodźcie go przez noc w lodówce, podgrzejcie przed podaniem. Taki schłodzony ryż lub makaron będzie dla nas lepszy. 







Komentarze

  1. Kurczaka bym przysmażył i danie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis Marzenko!
    Kurczak wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieźle, z przyjemnością wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wygląda to danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jendogarnkowe dania :) a takie pełne warzyw to już w ogóle... smakowity sposób na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.