Murzynek z kremem ganache i dżemem porzeczkowym


Witajcie słoneczka. Jak wam minęła sobota ? Mi w zasadzie bardzo pracowicie, wiecie sprzątanie, zakupy. No i gotowanie, robiłam dzisiaj rogaliki i ciasto, zapiekankę z warzyw i kotlety. Troszku mi z tym wszystkim zeszło, ale już teraz siadam z kubkiem pysznej kawki i ciastem, które jest po prostu obłędne w smaku. Jeżeli lubicie murzynka, to ciacho wam posmakuje. Ja bardzo lubię a tym razem przełożyłam ciasto dżemem i kremem czekoladowym. Po prostu mniam, spróbujcie koniecznie jakie jest pyszne. To takie moje jesienne smaki. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku i odpoczynku. 


Składniki:

- 4 jajka
- 300 g cukru
- 680 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 220 ml oleju
- słoik dżemu porzeczkowego (300 g)
- 40 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki

krem
- 230 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
- 180 ml śmietany kremówki 30%

polewa
- 70 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
- 2 łyżki mleka

dodatkowo - słoik dżemu porzeczkowego
- 2 garście płatków migdałów

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy wszystko mikserem lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko i olej i ponownie mieszamy, wsypujemy mąkę porcjami i miksujemy. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na koniec wkładamy do miski dżem i mieszamy łyżką.

Blaszkę (38x25) do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód, a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Do miski wkładamy posiekaną czekoladę. W garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę (do momentu, aż zacznie wrzeć) i wlewamy ją do czekolady. Czekamy 2-3 minuty i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się dobrze połączą. Taką czekoladę ze śmietaną schładzamy a następnie miksujemy, tak aby powstał krem. Do kremu dodajemy 2 łyżki dżemu porzeczkowego i mieszamy łyżką. 

Ciasto kroimy na pół wzdłuż, rozsmarowujemy na jednej części dżem porzeczkowy i krem ganache, przykrywamy drugą częścią ciasta. 

Jeszcze została nam polewa - do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, stawiamy na garnek miskę i wsypujemy czekoladę, rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Tak powstałą polewą smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów. 
Smacznego. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.