Chleb na zakwasie z mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej
Kochani mam dla was kolejny chlebek z mąki pełnoziarnistej, czyli taki, który jest odpowiedni dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i pcos. W sumie będzie dobry dla wszystkich, kto kocha domowe pieczywo i kocha takie chleby. Chleb jest dość ciężki a to za sprawą mąki pszennej typ 1850 i mąki żytniej pełnoziarnistej, ale jest pyszny i bardzo syty. Ja sobie zawsze piekę taki chlebuś a potem go porcjuję i mrożę, wyciągam kiedy potrzebuje i zawsze jest świeży. Taki chleb spokojnie wam wytrzyma ponad tydzień i się nie popsuje i naprawdę cały czas jest pyszny. To kto piecze chlebuś ze mną.
Życzę wam miłego dnia i smacznego.
Składniki:
zaczyn
- 4 łyżki zakwasu
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 g ciepłej wody
chleb
- zaczyn (pomniejszony o 4 łyżki)
- 1000 g mąki pszennej typ 1850
- 780 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g ziaren - słonecznik, siemię lniane
- 4 łyżeczki soli
- 1600 g ciepłej wody
Rano z zaczynu odkładamy 4 łyżki do słoiczka na kolejny chleb i chowamy do lodówki.
Dodajemy do zaczynu mąkę pszenną i żytnią, ziarna, sól i wodę. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 4-5 godzin.
Blaszki - u mnie 3 keksówki - smarujemy lekko olejem i wykładamy ciasto, posypujemy z wierzchu ziarnami i przyklepujemy mokrymi rękami. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy chleb przez 1 godzinę i 20 minut, następnie wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.
Uwielbiam wszystkie ciemne chlebki, a te ze słonecznikiem to już w ogóle...
OdpowiedzUsuńCieszę się Elunia :-) pozdrawiam cieplutko kochana :-)
Usuńwspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńNigdy nie piekłam sama chleba ;) bardzo podoba mi się twój blog - wizualnie i pod względem przepisów. Dołączam do obserwatorów ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ci bardzo za miłe słowa, cieszę się. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWitam,jakiej wielkości masz keksówki?
UsuńKrysiu mam dwie 35x11 i jedną 26x11 😃
UsuńDziękuję 😀czy mąkę żytnią pełnoziarnistą mogę zamienić na żytnią720?
UsuńTak Krysiu możesz :-)
UsuńDziękuję,chlebki wychodzą pyszne😘
UsuńBardzo zdrowy taki chlebek.
OdpowiedzUsuńMaruda
Bardzo zdrowy :-) i pyszny :-)
UsuńChlebuś pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńCzas zacząć wypieki pieczywa na własną rękę, zacznę od tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTeż piekę podobne chlebki, domowe najlepsze☺
OdpowiedzUsuńJakoś nie mam ręki do zakwasu. Nie miałam w sumie, bo od lat nie próbowałam ponownie. Musze odkopać swoją książkę o pieczeniu chleba i spróbować jeszcze raz.Wspaniały wypiek!
OdpowiedzUsuńNo taki chlebek to jest coś, chętnie bym się nauczyła taki piec
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńCzy mogę taki chlebek zrobić tylko z maki pełnoziarnistej?
Pozdrawiam i dziękuje za przepis!!
Oczywiście że można tylko może być potrzebna inna ilość wody. Pozdrawiam :-)
UsuńDzień dobry , chciałam zapytać na jakiej opcji piekarnika pięć ten chlebek 200 stopni ale z termobiegirm czy bez
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Pieczemy góra-dół :-)
UsuńPiekłam dużo chlebów na zakwasie ale ten okazał się najlepszy nawet bez dodatku drożdży.Z innych przepisów wychodziły ciężkie i mokre
OdpowiedzUsuńDzień Dobry.Czy muszę dawać do tego chleba słonecznik i inne nasiona?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Nie musisz. Możesz upiec chleb bez ziaren. Pozdrawiam i życzę smacznego 🥰
UsuńNiemam zakwasu i nie moge zrobic było kilka podejść i klapa ciekawa jestem czy mogę użyć suchych drożdży i w jakiej proporcij może jtoś się orjentuje?
OdpowiedzUsuń