Ciasto czekoladowe
Jesień, za oknem szaro-buro i zimno a na dodatek leje deszcz. I w takie dni mam straszną chęć na coś pysznego, słodkiego i czekoladowego. Coś takiego jak brownie. Przejrzałam szafki co mam i powstało takie ciacho, pełne czekolady i obłędne w smaku. Ja dodałam erytrytol bo walczę z insulinoopornością, ale wy możecie dać zwykły cukier. Ciasto upieczone - siadam z kawką i odpoczywam. Już po jednym kęsie pojawia się uśmiech na twarzy i wiem, że tego było mi trzeba, to ciasto to mój umilacz na dzisiejszy dzień. Zapraszam na kawałek.
Składniki:
- 170 ml napoju ryżowego lub mleka
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 220 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g erytrytolu lub zwykłego cukru
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej plus 20 g czekolady gorzkiej na wierzch
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z erytrytolem na puszystą masę. Wlewamy napój ryżowy lub mleko i ponownie miksujemy. Wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek, szczyptę soli i kakao. Miksujemy wszystko, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. 100 g wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Masę wylewamy do wysmarowanej olejem i posypanej mąką blaszki i posypujemy po wierzchu czekoladą (pozostałe 20 g).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto pieczemy przez 50 minut.
Oj ten kolorek :D
OdpowiedzUsuńbardzo czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńMarzenko takiego ciasta nigdy nie odmówię :)Do niego kawka i czego chcieć więcej ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ciasta czekoladowe to coś co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła!
OdpowiedzUsuńJeśli za oknem jest szaro i brzydko, pada deszcz, a ciemno robi się niespodziewanie szybko to nic nie poprawia humoru tak dobrze, jak coś pysznego na talerzu. Czujemy się więc zaproszeni na kawałek i poprosimy dokładkę! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń