Pasta z dyni na słodko
Cześć słoneczka. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie, mam nadzieję, że wszystko jest w porządku. Dzisiaj mam dla was coś pysznego, coś co z pewnością zasmakuję wam i dzieciom. Pyszna, słodka pasta z dyni, coś obłędnego w smaku. Rewelacyjnie smakuję na kanapki, można ją dodać do placków czy posmarować nią naleśniki. Zrobicie ją w kilka chwil, wystarczy tylko piec dynię i już. Koniecznie spróbujcie bo jest naprawdę pysznie.
Składniki:
- 300 g upieczonej dyni (ja miałam Hokkaido)
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła orzechowego
- łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Upieczoną dynię przekładamy do garnka. Dodajemy miód, masło orzechowe, olej kokosowy i szczyptę soli. Wszystko razem podgrzewamy chwilkę, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Przekładamy pastę do miseczki lub słoika i przechowujemy w lodówce.
Taka pasta smakuje świetnie na kanapkach, w naleśnikach, na plackach. Można nią przełożyć herbatniki, wafle lub dodać do ciasta.
Nie jadłam jeszcze takiej pasty. Wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńSpróbuj Wioletko. Jest pyszna :-)
Usuńciekawie, nie jadłam takiej pasty!
OdpowiedzUsuńPolecam kochana :-)
UsuńSezon dyniowy!
OdpowiedzUsuńOj tak. Dynia rządzi :-)
UsuńUwielbiam dynię! <3 Zajadam się zawsze samym puree, a Twój pomysł bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję tej pysznie słodkiej wersji :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu i życzę smacznego. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego i nebanalnego Marzenko.
OdpowiedzUsuńCZęstuję się!
Zrobię synkowi☺
OdpowiedzUsuńO proszę, dla dziecka byłaby idealna, a ja tak mało robię dań z dyni - czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń