Szybkie bułeczki śniadaniowe na sodzie
Pobudka śpiochy, czas wstawać. Dzień dobry, dzień dobry - zapraszam was dzisiaj na szybkie i pyszne bułeczki, zrobicie je dosłownie w kilka minut. Przepis mam od mojej koleżanki z instagrama @krysia_w_kuchni Krysi. Polecam wam je bo są naprawdę pyszne i każdemu wyjdą bez problemu. Najlepiej smakują takie świeże z masełkiem i domowym dżemem, robiłam je już kilka razy. Naprawdę spróbujcie sami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą i powstanie elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na 9 kulek.
Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Bułeczki studzimy na kratce.
cudowne bułeczki, zjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Częstuj się :-)
UsuńWyglądają doskonale!
OdpowiedzUsuńTo chyba najpiękniejsze bułki na sodzie, jakie widziałam.
Ojoj. Dziękuje ci bardzo Aniu :-)
UsuńŻe znajdujesz na to wszystko czas, kiedyś też piekłam bułki.
OdpowiedzUsuńMaju kocham gotować i na to zawsze znajdę czas :-)
UsuńNa sodzie jeszcze nie robiłam, a zapowiadają się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są naprawdę pyszne :-)
UsuńŚliczne bułeczki :) robiłam chleb na sodzie, muszę spróbować bułeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu. Rób kochana :-) naprawdę warto :-)
UsuńNa pewno wypróbuję. Wyglądają apetycznie a przede wszystkim są proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńDziękuje i cieszę się kochana. Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMuszę wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńSo good.
OdpowiedzUsuńThank you :-)
UsuńRewelacyjne, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Beatko. Są pyszne :-)
UsuńZapisuje do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńJak szybkie, to muszę spróbować. Kiedyś mama chyba robiła na sodzie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńBardzo apetyczne kochana!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPyszne bułeczki:) pozdrawiam Marzenko:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu. Buziaczki :-)
UsuńJakie śliczne te bułeczki ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
Usuńświeże bułeczki na śniadanie to jest to!!
OdpowiedzUsuńOj tak Izuś. Nie ma nic pyszniejszego :-)
UsuńMega podoba mi się, że nie trzeba czekać, aż wyrosną :D
OdpowiedzUsuńNo są szybkie i pyszne :-)
UsuńWyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńHej. Chcę wypróbować przy najbliższej okazji. Zawsze piekłam bułeczki drożdżowe i nawet nie przyszło mi do głowy, że można na sodzie, czy proszku do pieczenia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam bo te bułeczki wychodzą naprawdę pyszne :-)
UsuńDzień dobry. Czy zamiast jogurtu można dać kefir??
OdpowiedzUsuńTak można 😃
UsuńGrzejesz gora czy dolem i na jakiej wysokosci jest blacha?
OdpowiedzUsuńGrzanie góra-dół a blaszka jest na środkowej półce piekarnika :-)
UsuńHm...czy ja coś robię nie tak? Wszystko wg przepisu, ale ciasto nie chciało się posklejać, musiałam użyć dużo cierpliwości z domieszką odrobiny oleju i mleka, żeby się zagniotło ciasto. Po pieczeniu ładnie wyglądają, ale w środku trochę zakalcowato. Help!
OdpowiedzUsuńPowiem tak - mi bez problemu wyszły. Ale wiem, że mąka ma różną wchłanialność i jak widzisz, że jest za mało płynów to trzeba odrobinkę dodać. Ja używam mąk z młynów i jak czasami kupuje ze sklepu to widzę, że te mąki się inaczej zachowują.
UsuńJakiego typu mąki używasz? Ja zrobiłam z mąką chlebową i musiałam dodać więcej płynów. Ale wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj typ 500 lub 550. Cieszę się że smakowały. Pozdrawiam 😃
Usuńprzepis bardzo fajny,szybki dzisiaj piekę.Napiszę jak mi wyszły.Pozdrawiam.Lena.
OdpowiedzUsuńDzień dobry bułeczki pysznie wyglądają więc zaraz upiekę. Mam pytanie czy można również użyć mąki bezglutenowej? /moja wnuczka jest na diecie/
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzą w piecu, zobaczymy, co wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńWitam .Czy podczas pieczenia spryskać wodą piekarnik lub włożyć wodę w misce do środka. Czy to zbędne.🙂 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :-) pozdrawiam
UsuńDziękuję za odpowiedź 🙂
Usuń