Bigos z świeżej kapusty
Uwielbiam dania z kapusty. Zarówno tej świeżej jak i kiszonej. Dzisiaj wrzucam was szybki przepis na bigosik, tym razem w wersji bez mięsa. Tak mnie naszło na kapustę, myślałam co z niej zrobić, w pierwszej chwili miały być gołąbki, ale jest taka kapusta. To chyba wynika z mojego lenistwa ostatnio, albo z życia w ciągłym biegu. Zresztą gołąbki zrobię następnym razem, obiecuję i będą one z fajnym farszem, jaki jadłam rok temu na święta - a jadłam takie pierwszy raz w życiu i bardzo mi smakowały. Ale wracając do kapusty - bardzo lubię taki bigosik także podawać z makaronem, takie ala łazanki. Jest naprawdę pysznie.
Połowę porcji już zamroziłam na święta, nie będę przecież stała cały czas w kuchni przy garach w przedświąteczny czas. Organizuje część dań wcześniej i mrożę, mam już pierogi i paszteciki oraz krokiety, takie rozwiązanie świetnie się sprawdza. Miłego wieczorku kochani i smacznego.
Składniki:
- główka kapusty
- 500 g pieczarek
- puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 6 suszonych śliwek
- liść laurowy, ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy pieczarki z cebulą na patelni, ma łyżce oleju. Na koniec dodajemy posiekany czosnek.
Kapustę kroimy i przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, szklankę wody i dusimy 20 minut pod przykryciem.
Następnie dodajemy pieczarki z cebulą, czosnkiem, pokrojone w kostkę śliwki suszone, dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze tak około 30 minut. Przyprawiamy bigos do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
Niedługo będę się zajadać dobrym bigosem.
OdpowiedzUsuńNo my już zaczęliśmy :-) miłego wieczorku kochana :-)
UsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńmoja mama taki robi na wiosnę , z młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńPyszny i fajnie, że w wersji bez mięsa :) Przyznam, że nie przepadam za tymi bardzo mięsnymi bigosami, ja byłam mała to zawsze je wybierałam, uważam że w bigosie to kapusta jest najlepsza! :D
OdpowiedzUsuńLubię bigos, ale takie po dwóch dniach leżakowania ^^
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale ja zostaję przy kiszonej kapuście ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że bardzo by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńHej.Jestem wegetarianką i przepis mi bardzo pasuje :)
OdpowiedzUsuńZrobię taki w tym tygodniu.