Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami


Dzień dobry kochani, dzień dobry grudniu. Jak ja na ciebie czekałam. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię grudzień, jest dla mnie taki magiczny. To taki czas pełen zapachów, smaku piernika, cynamonu, choinek i lampek, to czas świec i pysznych, aromatycznych herbat. To czas dla bliskich, czas radości i miłości. Bardzo się cieszę, że już jest i za kilkanaście dni będą święta. 
Mam dla was dzisiaj przepis, który dostałam od mojej Madzi na ciasto marchewkowe. Musicie koniecznie je zrobić bo jest obłędne w smaku i można je także zrobić na święta. Pachnie przyprawą piernikową i cynamonem, smakuje wspaniale. Do tego krem i orzechy. To co - dasz się zaprosić na kawałek. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 4 jajka 
- 230 g oleju 
- 180 g cukru - ja użyłam suszone daktyle
- 250 g mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- łyżeczka cynamonu i przyprawy piernikowej 
- szczypta soli 
- 100 g posiekanych orzechów 
- 120 g marchewki - waga po obraniu


Marchewkę ścieramy na tarce - małe oczka i odstawimy w osobnej miseczce. 

Jajka miksujemy z cukrem na puch, cały czas miksując powoli wlewamy olej, następnie porcjami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i przyprawą piernikową. Miksujemy. 

Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta - garść orzechów zostawcie do dekoracji. 

Dodajemy odciśniętą z soku marchewkę i mieszamy łyżką. 

Tortownicę - średnica 26 cm wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 45-55 minut - sprawdzamy patyczkiem. Jak się upiekło to wyciągamy, aby wystygło.

Przygotowujemy krem - 200 g serka typu philadelphia miksujemy z 100 g miękkiego masła i 3 łyżkami cukru pudru lub z suszonymi daktylami czy erytrytolem. Wkładamy na chwilę do lodówki, polewamy ciasto - ciasto musi być dobrze wystudzone. 

Posypujemy pozostałymi orzechami i chowamy do lodówki.

Zamiast cukru możecie użyć daktyli namoczonych we wrzątku i odciśniętych, należy je przed dodaniem do ciasta zmiksować blenderem lub użyć erytrytolu. Dodajemy je wówczas razem z marchewką. Ja do ciasta dałam 6 sztuk a do kremu dałam erytrytol. Wierzch ciasta można również posypać płatkami migdałów lub startą czekoladą. 



Komentarze

  1. Ależ ono musi smakować.. mogę sobie tylko wypbrazić jego smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciasto marchewkowe, szczególnie jesienią i zimą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również i obowiązkowo musi być w tym sezonie :-)

      Usuń
  3. u mnie ciasto marchewkowe to zawsze dobra przekąska <3 jeśli chodzi o bycie na diecie to właśnie ten deser mnie ratuje kiedy mam chwile podłamania cukrowego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciasto! :) Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, ale bym zjadła. Zapachniało zimą, jesienią i świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasto jest na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. genialnie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, a polewa "robi robotę" 😁 Znakomite 👍

    OdpowiedzUsuń
  9. Marchewkowe ciasto było pierwszym, jakie upiekłam w swoim życiu jako nastolatka :) Mam do niego duży sentyment i często je piekę :) Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda ciasto! Smaczne i sycące ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite ciacho, marchewkowe lubię pod każdą postacią :) ja robię podobne z kremem mocno cytrynowym.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.