Naturalnie w kuchni" recenzja książki
Ostatnio w moje ręce wpadła książka Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni". Bardzo mnie ona zaciekawiła, bo ja bardzo się tym tematem interesuje i wdrażam w życie. Świadomie wybieram to co jest dobre dla mnie i dla mojej rodzinki, czytam etykiety, wolę polskie produkty, kieruję się sezonowością i szukam dobrych, regionalnych sprzedawców. Wiele rzeczy robię sama, soki, dżemy czy inne przetwory domowe, piekę chleb, robię pasztety czy różne pasty na kanapki, zdecydowanie wolę stać przy garach i gotować niż iść na obiad do restauracji, wolę domowe jedzenie, które sama przygotuję.
Jak pisze sama Agnieszka żyjemy w czasach, kiedy nie możemy być obojętni na to, jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie. Pożywienie to dla nas paliwo i jeżeli chcemy dobrze funkcjonować przez lata musimy o nie zadbać i wybierać te produkty, które będą nam w tym pomagać a nie szkodzić. Agnieszka jest wegetarianką, tak samo jak ej 10-letni syn Franek, który nigdy nie brał antybiotyku. Dieta wegetariańska, która jest dobrze zbilansowana jest dietą bezpieczną dla naszego zdrowia, oczywiście to wszystko zależy od naszego stanu zdrowia i naszych indywidualnych decyzji. Światowa Organizacja Zdrowia nawet apeluje, aby ograniczać spożywanie białka zwierzęcego do jednego razu w tygodniu.
Mamy tak wiele innych produktów - kasz, owoców, warzyw, ryżów, makaronów, strączków i wiele wiele innych, że nasza dieta po pierwsze nie musi być nudna, niesmaczna czy niezdrowa. Można gotować pysznie i kolorowo bez używania białka zwierzęcego. Ja bardzo lubię tego typu dania i pojawiają się one w mojej kuchni cały czas. Pokarm to przecież nasze źródło energii, musimy się obserwować po jakich posiłkach czujemy się ciężko i sennie a jakie posiłki sprawiają, że jesteśmy pełni życia. To naprawdę bardzo ważne. Mięso warto łączyć z dużą ilością warzyw.
W książce znajdziecie przepisy na koktajle, śniadania, przekąski i dodatki, zupy, dania wzmacniające naszą odporność, zdrowe słodkości, naturalne napoje i napary. To taki poradnik zdrowego odżywiania pełnego kolorów, smaków i energii. Przepisy są łatwe i proste, składniki ogólnie dostępne i każdy sobie z nimi poradzi a także może je dowolnie modyfikować według własnego smaku. Bo gotowanie daje dużo radości a jedzenie to przyjemność.
Tytuł - "Naturalnie w kuchni"
Autor - Agnieszka Cegielska
Twarda oprawa, stron 220
Cena 28,92 zł
TaniaKsiążka
Ciekawa książka, chętnie ja nabędę. Na pewno mi sie przyda. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!^^
OdpowiedzUsuńPolecam :-) dziękuje bardzo i również życzę cudownych świąt :-)
UsuńBardzo lubię książki Agnieszki Ciegielskiej i jej świadome podejście do odżywiania i życia.
OdpowiedzUsuńKochana ja ma po raz pierwszy styczność z jej książkami ale nie ostatni :-)
UsuńTeż ją mam na swojej kuchennej półce i nawet popełniłam recenzję na jej temat. Bardzo ładnie wydany poradnik i ciekawe propozycje kulinarne dla tych, którzy szukają odmiany :)
OdpowiedzUsuńTak bardzo fajne przepisy :-) naprawdę warto ją mieć u siebie i korzystać :-)
UsuńWarto też obserwować swój organizm, bo u każdego jedzenie lub niejedzenie czegoś może zupełnie inaczej wyglądać ;) ja np. musiałam zrezygnować z nabiału, ale wiadomo, że niektórym nie jest to zalecane ;)
OdpowiedzUsuń