Paszteciki z grzybami i kapustą


Dzień dobry słoneczka. Już za kilka dni święta a ja mam dla was przepis na przepyszne paszteciki z grzybami i kapustą. Zmodyfikowałam nieco przepis, który robię już od lat i dodałam zamiast oleju masło i zmieniłam proporcję mąki. I powiem wam, że wyszły one genialne w smaku i szczerze je wam polecam, tak z całego serca. 
Paszteciki są łatwe do przygotowania i każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. I jestem pewna, że jak je zrobicie to zakochacie się w ich smaku i będą smakowały całej rodzince. 
Pozdrawiam was cieplutko i dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dnia. 


Składniki:

ciasto
- 1 kg mąki pszennej 
- 380 g ciepłej wody 
- 110 g masła
-  3 jajka 
- 30 g świeżych drożdży 
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli

farsz
- 1 kg pieczarek
- 2 garście suszonych grzybów
- mała kapusta świeża
- sól, pieprz
- 1 jajko

dodatkowo
- rozbełtane jajko do posmarowania


Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozbełtane widelcem jajka i roztopione masło oraz ciepłą wodę - max 35 stopni. 

Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy miód, zostawiamy chwilkę, aby drożdże się rozpuściły mieszamy i wlewamy do ciasta. 

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin. 

Farsz - pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, grzybki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, aby zmiękły, następnie je odsączamy i drobno kroimy. Kapustę drobno szatkujemy. 

Rozgrzewamy patelnię - wrzucamy pieczarki i grzyby, przyprawiamy solą i dusimy, odparowujemy całą wodę i przekładamy do miski. Na tej samej patelni dusimy kapustę, podlewamy ją wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem, na sam koniec odparowujemy z nadmiaru wody. Dodajemy kapustę do grzybów i przyprawiamy solą i pieprzem - farsz powinien być dobrze przyprawiony. Dodajemy jajko i mieszamy. 
Ważne jest to, aby farsz był suchy - nie miał w sobie nadmiaru wody, dlatego trzeba go dobrze odparować na patelni. 

Następnie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie - podsypujemy lekko mąką - na owalny placek i dzielimy go na dwie części wzdłuż. Na każdej części rozsmarowujemy farsz i zawijamy jak roladę. Tak samo robimy z resztą ciasta.

Kroimy roladki na kawałki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut. Po upieczeniu przekładamy paszteciki na kratkę, aby wystygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce lub mrozimy. 






Komentarze

  1. Ja niestety nie mogę pszennej mąki ale myślę że z gryczanej może być też całkiem spoko.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe paszteciki kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!
    Bardzo smacznie się prezentują. Mam na nie wielką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Paszteciki będę robiła, może nawet te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne paszteciki! <3 Prezentują się niezwykle smacznie :) Jem oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie paszteciki to są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.