Piernik z masą grysikową


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Mamy poniedziałek 6 grudnia, Mikołajki ? Jak tam byliście grzeczni ? Mikołaj zostawił dla was jakieś prezenty ???
Do mnie przyszedł bo byłam bardzo grzeczna cały rok. Za oknem zima, śniegu napadało i w tym tygodniu ma być mroźno, fajnie lubię jak jest biało za oknem, tak magicznie. 
Dzisiaj mam dla was coś tak pysznego, przepysznego mniam mniam. Piernik z masą grysikową, zróbcie koniecznie bo naprawdę warto a przepis jest dość łatwy i zrobicie go bez problemu, zapewniam, że wyjdzie każdemu. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia. 


Polecam wam także inne świąteczne przepisy:



PIERNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ

Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12-14


Składniki: 

- 130 g masła 
- 120 g cukru pudru 
- 3 łyżki miodu 
- 3 łyżki powideł śliwkowych 
- 4 łyżki kakao 
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
- 2 łyżeczki cynamonu 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 270 ml mleka
- 2 jajka 
- 340 g mąki pszennej

dodatkowo 
- powidła śliwkowe 
- 50 g mlecznej czekolady 
- garść płatków migdałów

masa grysikowa 
- 250 ml mleka 
- 70 g cukru 
- 60 g kaszy manny 
- 90 g miękkiego masła

Ciasto - do garnka wkładamy masło i go rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder i miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i cynamon oraz kakao. Mieszamy wszystko i podgrzewamy jeszcze przez dosłownie chwilkę.

Zdejmujemy garnek z ognia. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce widelcem.

Dodajemy do garnka mleko, jajka i mieszamy od razu trzepaczką, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy przez chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół.

Keksówkę (35x12) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, pieczemy go przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wykładamy z blaszki z papierem i odstawiamy na kratkę, aby wystygło. 

Masa grysikowa - do garnka wlewamy mleko i go podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie powoli wsypujemy kaszę i mieszamy trzepaczką, gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Studzimy masę, musi być całkowicie zimna. Następnie dodajemy do niej miękkie masło i miksujemy.

Jak już ciasto dobrze wystygnie to wówczas kroimy je na trzy części i przekładamy powidłami i masą grysikową.

Przygotowujemy polewę - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy polewę na cieście i posypujemy płatkami migdałów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.






Komentarze

  1. idealny piernik na Mikołajki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernika mogę jeść pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, tak nadziany piernik uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego nie robiłam. Z chęcią zapisze przepis i spróbuję swoich sił.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka 😋 uwielbiam pierniki ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko! Ale wchłonęłabym taki piernik.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już siedzi w piekarniku i pachnie 😊
    Jutro zawiozę rodzicom do kawy

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten piernik mozna zamrozic? Calego nie zjemy a szkoda zeby sie zmarnowal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie można. Nigdy nie próbowałam go mrozić :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.