Szybki piernik z powidłami i czekoladą
Dzień dobry słoneczka, jak tam wasze przygotowania do świąt ? choinka już ubrana ? menu świąteczne zaplanowane ? U mnie na spokojnie wszystko się toczy. Choinka już jest, prezenty już są, część dań już czeka w zamrażalniku - paszteciki, pierogi i bigos. Ciasta już chyba wybrane, chociaż cały czas się zastanawiam jakie w ostateczności zrobię bo mam kilka zaznaczonych.
Dzisiaj zapraszam was na pyszny i bardzo szybki piernik, jest bardzo łatwy do przygotowania i każdy sobie z nim poradzi, wychodzi rewelacyjny w smaku, mięciutki i wilgotny. Spróbujcie koniecznie - ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i polałam czekoladą, ale można także zrobić masę z kaszy manny. I taką chyba zrobię na święta. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku i nieco go zmodyfikowałam pod własne smaki.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia, odpocznijcie dzisiaj i cieszcie się rodzinnym ciepłem.
Składniki:
- 130 g masła
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 m napoju kokosowego (można dać mleko)
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- powidła śliwkowe
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 30%
- garść wiórków kokosowych
Do garnka wkładamy masło i go rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder i miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i cynamon oraz kakao. Mieszamy wszystko i podgrzewamy jeszcze przez dosłownie chwilkę.
Zdejmujemy garnek z ognia. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce widelcem.
Dodajemy do garnka napój kokosowy, jajka i mieszamy od razu trzepaczką, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy przez chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, pieczemy go przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wykładamy z blaszki z papierem i odstawiamy na kratkę, aby wystygło.
Jak już ciasto dobrze wystygnie to wówczas kroimy je na pół wzdłuż i smarujemy powidłami.
Przygotowujemy polewę - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 2 łyżki śmietany 30%, mieszamy. Rozsmarowujemy polewę na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Szybki i smaczny :)
OdpowiedzUsuńwpadam na kawałek Marzenko!
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś piernik błyskawiczny ☺☺
OdpowiedzUsuńMarzenko zapachniało u Ciebie Świętami :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńSuper, jestem bardzo spóźniona w tym roku z przygotowaniami do świąt, więc taki piernik to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny piernik i jaki szybki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki :-)
OdpowiedzUsuńZamiast napoju kokosowego mogę daj szklankę mleka ;)?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście. Pisze o tym w składnikach, że można dać mleko 😃
UsuńSama równiez uwielbiam pierniki. Piekę zwykle na święta dwie wersje
OdpowiedzUsuńpierniczki w postaci mały ciasteczek do ozdabiania (zwykle ozdabiamy razem z córką)
jak również duży piernik
Zwykle jednak robiłam w wersji tradycyjnej bez dodatków, jeszcze nie przyrządząłam piernika z czekoladą oraz powidłami. Może w tym roku zrobię wyjątek oraz upiekę piernik z przepisu, szczegónie, ze prezentuje się na pierwszy rzut oka bardzo smakowicie :)
Na pewno jest bardzo smaczny :) u mnie były tylko ciasteczka - pierniczki :)
OdpowiedzUsuń