Zupa grzybowa
Dzień dobry słoneczka. Mam dla was dzisiaj kolejny przepis, który możecie sobie wykorzystać na święta lub po prostu przygotować na obiad. Zupa grzybowa z grzybami i pieczarkami. Mówię wam jaka one jest pyszna. My bardzo lubimy zupy i ja gotuje je bardzo często.
A jak tam wasze przygotowania do świąt ? ja sobie na spokojnie szykuje to co mogę zrobić wcześniej i mrożę a reszta potem przed samymi świętami.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na zupy:
ZUPA GRZYBOWA
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 4-6
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- łyżka masła
- 60 g suszonych grzybów
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 100 ml śmietany 30%
Pieczarki kroimy w plasterki, grzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, solimy je i podsmażamy, powinny puścić wodę i się lekko udusić. Następnie dodajemy do nich cebulkę i łyżkę masła. Podsmażamy chwilkę.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy pokrojoną marchewkę. Dodajemy grzybki razem z wodą i pieczarki z cebulką i gotujemy pod przykryciem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki.
Uwielbiam świąteczną zupę grzybową. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana i pozdrawiam ❤️
Usuńmoja mama często robi:)
OdpowiedzUsuńJuż dziś gości u mnie!
OdpowiedzUsuńPycha zupka kochana, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń