Placki ziemniaczane z cebulką i gulaszem
Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie dosłownie w ponad godzinkę. Do przygotowania wykorzystałam gotowe placki ziemniaczane Dania Babci Zosi. Nie wiem czy mieliście kiedyś okazję je próbować, jeżeli nie to polecam wam je z całego serca. Są po prostu rewelacyjne w smaku i bardzo szybkie do przygotowania, w składzie mają suszone ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, cebulę suszoną oraz sól - i tyle, same naturalne składniki. Do tego przygotowałam gulasz i surówkę. Obiad wyszedł przepyszny i nie spędziłam zbyt długiego czasu w kuchni. Uwielbiamy te placki, ponieważ można je przygotować w kilka chwil i są naprawdę pyszne w każdej postaci, z jogurtem i cukrem czy w wersji wytrawnej z mięsem i sosem. Smakują rewelacyjnie zapieczone z pieczarkami i serem w piekarniku. Polecam i życzę wam cudownego dnia.
Składniki:
placki
- opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- woda
gulasz
- 300 g filetu z kurczaka
- 250 g pieczarek
- pół czerwonej i żółtej papryki
- 200 ml śmietany 18 %
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
surówka
- kapusta pekińska
- ogórki kiszone
- żółta papryka
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
Filet z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Rozgrzewam patelnię i dodaję olej, przekładam mięso i go podsmażam, dodaje pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem duszę, można podlać odrobiną wody.
Cebulę kroję w drobną kostkę i duszę ją na patelni z dodatkiem oleju. Na koniec lekko ją podsmażam.
Do miski wsypuje zawartość opakowania placków ziemniaczanych, dodaję wodę i jajko - tak jak jest napisane w instrukcji na opakowaniu. Wszystko razem mieszam i odstawiam na 15 minut. Następnie dodaje wyciśnięty ząbek czosnku oraz podsmażoną cebulkę, mieszam.
Rozgrzewam patelnię, wlewam olej, za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta i smażę placki na rumiano z dwóch stron, przekładam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowuje surówkę - kapustę pekińską kroję, dodaje pokrojone ogórki oraz paprykę, dodaje jogurt, sól i pieprz, mieszam.
Do kubka wlewam śmietanę, dodaje sól oraz pieprz i bazylię, mieszam. Wlewam śmietanę do mięsa i mieszam. Przyprawiam jeszcze w razie potrzeby.
Placki podaje z gulaszem i surówką.
Smacznego.
mam gulasz z wczoraj, może dosmażę placki?
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana :-)
UsuńPrzepysznie... kocham placki ziemniaczane w każdej postaci :) Najbardziej ze śmietaną, ale taką swojską :D z gulaszem też wyglądają apetycznie, aż zrobiłam się głodna! a niedawno przecież jadłam obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Cieszę się bardzo :-) placki są przepyszne ze wszystkim :-)
UsuńZ gulaszem najlepsze, chociaż z cukrem też są dobre :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :-)
UsuńU mnie placki ziemniaczane w planach na niedzielę, ale ja jadam je bardziej na słodko - ze śmietaną i cukrem :)
OdpowiedzUsuńA u nas tak różnie, raz z gulaszem a raz na słodko :-)
Usuńpyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńBardzo lubię placki ziemniaczane, więc z całego przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńŚwietny pomysł na obiad 👍 Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTeż czasem robię placki ziemniaczane z gulaszem. Pyszne połączenie
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
Usuńależ rozpusta z chęcią zjadłabym sobie takie danie
OdpowiedzUsuńZapraszam Izuś :-)
UsuńBardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo Gosiu :-)
UsuńJest grubo po dwudziestej drugiej, a ja właśnie przeczytałam smakowity przepis na placki ziemniaczane... I wcale nie zaburczało mi w brzuchu. Choć należę do grupy "placki ziemniaczane z mlekiem i cukrem" opcja z gulaszem brzmi zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuń