Placki ziemniaczane z cebulką i gulaszem


Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie dosłownie w ponad godzinkę. Do przygotowania wykorzystałam gotowe placki ziemniaczane Dania Babci Zosi. Nie wiem czy mieliście kiedyś okazję je próbować, jeżeli nie to polecam wam je z całego serca. Są po prostu rewelacyjne w smaku i bardzo szybkie do przygotowania, w składzie mają suszone ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, cebulę suszoną oraz sól - i tyle, same naturalne składniki.  Do tego przygotowałam gulasz i surówkę. Obiad wyszedł przepyszny i nie spędziłam zbyt długiego czasu w kuchni. Uwielbiamy te placki, ponieważ można je przygotować w kilka chwil i są naprawdę pyszne w każdej postaci, z jogurtem i cukrem czy w wersji wytrawnej z mięsem i sosem. Smakują rewelacyjnie zapieczone z pieczarkami i serem w piekarniku. Polecam i życzę wam cudownego dnia. 


Składniki:

placki
- opakowanie placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- woda

gulasz
- 300 g filetu z kurczaka
- 250 g pieczarek
- pół czerwonej i żółtej papryki
- 200 ml śmietany 18 %
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz

surówka
- kapusta pekińska
- ogórki kiszone
- żółta papryka
- jogurt naturalny
- sól, pieprz


Filet z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Rozgrzewam patelnię i dodaję olej, przekładam mięso i go podsmażam, dodaje pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem duszę, można podlać odrobiną wody. 

Cebulę kroję w drobną kostkę i duszę ją na patelni z dodatkiem oleju. Na koniec lekko ją podsmażam. 

Do miski wsypuje zawartość opakowania placków ziemniaczanych, dodaję wodę i jajko - tak jak jest napisane w instrukcji na opakowaniu. Wszystko razem mieszam i odstawiam na 15 minut. Następnie dodaje wyciśnięty ząbek czosnku oraz podsmażoną cebulkę, mieszam. 

Rozgrzewam patelnię, wlewam olej, za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta i smażę placki na rumiano z dwóch stron, przekładam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowuje surówkę - kapustę pekińską kroję, dodaje pokrojone ogórki oraz paprykę, dodaje jogurt, sól i pieprz, mieszam. 

Do kubka wlewam śmietanę, dodaje sól oraz pieprz i bazylię, mieszam. Wlewam śmietanę do mięsa i mieszam. Przyprawiam jeszcze w razie potrzeby. 

Placki podaje z gulaszem i surówką. 
Smacznego. 




Komentarze

  1. mam gulasz z wczoraj, może dosmażę placki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie... kocham placki ziemniaczane w każdej postaci :) Najbardziej ze śmietaną, ale taką swojską :D z gulaszem też wyglądają apetycznie, aż zrobiłam się głodna! a niedawno przecież jadłam obiad :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :-) placki są przepyszne ze wszystkim :-)

      Usuń
  3. Z gulaszem najlepsze, chociaż z cukrem też są dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie placki ziemniaczane w planach na niedzielę, ale ja jadam je bardziej na słodko - ze śmietaną i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas tak różnie, raz z gulaszem a raz na słodko :-)

      Usuń
  5. Bardzo lubię placki ziemniaczane, więc z całego przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na obiad 👍 Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Też czasem robię placki ziemniaczane z gulaszem. Pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ rozpusta z chęcią zjadłabym sobie takie danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest grubo po dwudziestej drugiej, a ja właśnie przeczytałam smakowity przepis na placki ziemniaczane... I wcale nie zaburczało mi w brzuchu. Choć należę do grupy "placki ziemniaczane z mlekiem i cukrem" opcja z gulaszem brzmi zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.