Rogaliki maślane
Bardzo lubię piec różne pyszności z ciasta drożdżowego, bardzo lubię go wyrabiać i patrzeć jak powstają z niego smakowite wypieki. I bardzo lubię robić rogaliki.
Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat, wiążą się z nim naprawdę piękne wspomnienia i zawsze jak coś z niego robię to uśmiecham się do siebie i wspominam. Wspominam dzieciństwo, smak drożdżowych wypieków, domowy dżem i herbatę z miodem. Wspominam ciepło rodzinne w kuchni, zapachy i śmiechy przy stole.
Uwielbiam widzieć szczęście w oczach moich bliskich, kiedy podaje im takie rogale na śniadanie, w towarzystwie kawy, miodu i masła. To najpiękniejsze uczucie.
Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na domowe rogaliki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
- jajko do posmarowania rogalików
Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek, podsypując blat mąką. Każdy placek dzielimy na cztery trójkąty i nacinamy w najszerszej części, zwijamy rogaliki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut.
Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
wpadłabym po kilka na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńUwielbiam jeść takie rogaliki z dżemem.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Wioletko. Pozdrawiam :-)
UsuńPamietam jak za mlodu je wcinalam! Tylko ze te ze sklepiku osiedlowego :P teraz juz wiem jak zrobic je w domowej kuchni :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Były dostępne wszędzie :-)
UsuńUwielbiam, i piekę takie rogale kilka razy w miesiącu, naprzemiennie z chałką ;) :)
OdpowiedzUsuńSuper kochana. Takie domowe są najlepsze :-)
Usuńidealne rogaliki
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńZ pewnością upiekę coś takiego u siebie.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Daj znać jak smakowały :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńTo prawda - ciasto drożdżowe, to magia, uwielbiam je :-)
Oj tak :-) pozdrawiam :-)
UsuńTakie rogaliki to muszą być pyszne :) Idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńKochana są rewelacyjne :-)
UsuńLubię takie rogaliki z dżemem lub miodem ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńOj koniecznie musze muszę spróbować. Mam nadzieję że mój kochany piekarnik podoła.
OdpowiedzUsuńDo takich rogalików świetnie sprawdzi się herbatka lub aromatyczne zioła. Świetny przepis , z którego z pewnością skorzystam niedługo. Jeżeli chodzi o herbate to regularnie robie zakupy na https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/bio-zywnosc-warto-o-niej-wiedziec .
OdpowiedzUsuńIle wychodzi szt rogalikow z tej porcji ?
OdpowiedzUsuńZ porcji wychodzi 16 rogalików :-)
Usuń