Gołąbki z mięsem, ryżem i suszonymi pomidorami
Dobry wieczór kochani. Tak ostatnio chodziły za mną gołąbki i po prostu musiałam je zrobić, mam tak czasami, że jak najdzie mnie ochota to nie ma rady. Gołąbki uwielbiam i mogłam bym je jeść niemal codziennie, tylko nie zawsze mam czas, aby je zrobić. Wybieram kapustę włoską, bo zdecydowanie to szybsza wersja. Farsz - w sumie za każdym razem jest inny, dodaje rożne składniki, które akurat mam pod ręką i już. Tym razem dałam dużo suszonych pomidorów ze słoika. I wiecie co wyszły po prostu przepyszne. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 200 g ryżu jaśminowego
- słoik pomidorów suszonych w oleju
- sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na patelnię z łyżką oleju i dosłownie chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Dodajemy go do mięsa.
Pomidory z oleju osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa i ryżu. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Liście kapusty włoskiej sparzamy we wrzątku, odcinamy twardą część - czyli nerwy. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, ja wykładam jeszcze liśćmi z kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Ja piekę z naczyniu z pokrywką, po 30 minutach zdejmuje pokrywkę, aby gołąbki się zarumieniły. Jeżeli nie masz pokrywki to można gołąbki przykryć po prostu liśćmi kapusty.
wpadam na obiadek!
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńTe gołąbki wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńMarzenko uwielbiam gołąbki więc te zjadła bym z ogromnym apetytem :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Iwonko, zapraszam kochana :-)
UsuńChętnie bym zjadła takie gołąbki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńDawno już nie robiłam takich gołąbków. U mnie jednak wygrywają bez zawijania (bo przeważnie mam tylko pół kapusty do ich zrobienia) :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy te tradycyjnie zawijane :-)
UsuńJak myślisz - czy pomidory suszone na słońcu ( takie bez zalewy) też by były dobre? Pytam bo takie akurat mam, lubię smak suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńTak Ewuś będą dobre, sama często takie używam jak nie mam tych ze słoika :-) polecam bo gołąbki wyszły przepyszne :-)
UsuńDziękuję.
UsuńZrobiłam, były pyszne. Dodatek pomidorów nadaje fajny smaczek.
Usuńmuszę takich spróbowac i ja
OdpowiedzUsuń