Babka dwukolorowa
Mam dla was dzisiaj przepis na obłędną babkę dwukolorową, która jest bardzo łatwa do przygotowania i wyjdzie bez problemu każdemu. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto. Ja uwielbiam babki i taka baba musi być na każde święta - taka już tradycja, chociaż ja piekę babki w ciągu całego roku bo bardzo je lubimy.
A wy lubicie babki ? pieczecie na święta ?
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
BABKA - tu znajdziecie inne przepisy na babki
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g oleju
- 170 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- sok z połowy cytryny
lukier
- 3 łyżki mleka
- 100 g cukru pudru
- kolorowa posypka
- olej do wysmarowania blaszki
- mąka do posypania blaszki
Przygotowanie:
Do miski wbijamy białka, żółtka przekładamy do innej miseczki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i dalej miksujemy.
Dodajemy do jednym żółtku, cały czas miksując. Wlewamy olej, dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Miksujemy, aż składniki się dobrze ze sobą połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Keksówkę (12x40) smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Przelewamy połowę ciasta do blaszki a do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy, wylewamy na jasną masę za pomocą łyżki.
Ciasto pieczemy 45-50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest suche. Wyciągamy ciasto i studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier - w miseczce mieszamy mleko, cukier puder. Jak lukier wyjdzie nam za gęsty to dodajemy odrobinkę mleka a jak za rzadki to dodajemy cukru pudru.
Lukrem polewamy ciasto i posypujemy posypką.
Idealny przepis na święta.
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka Ci wyszła Marzenko :-)
OdpowiedzUsuń