Babka jogurtowo kawowa
Jak Wielkanoc to musi być babka. Lubicie ten rodzaj ciasta ? ja powiem wam szczerze, że jeszcze kilka lat temu jej nie lubiłam, nie wiem czemu. Teraz kocham babki, są po prostu przepyszne.
Dzisiaj mam dla was mega prostą i szybką babę jogurtową z dodatkiem kawy inki. Wyszła obłędna w smaku, polałam ją jeszcze czekoladą. Po prostu niebo w gębie. Spróbujcie koniecznie tego przepisu, ta baba wychodzi zawsze i każdemu.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Składniki:
- 150 g jogurtu
naturalnego
- 200 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku
do pieczenia
- 4 łyżeczki kawy inki
- czekolada gorzka lub mleczna
- posypka
Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub
mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i
ponownie mieszamy.
Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, kawę inkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko
chwilkę, aż składniki się połączą.
blaszkę keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i
wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół
i pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu babkę studzimy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią babkę, posypujemy posypką.
i znowu zainspirowałaś :) Muszę ją upiec :)
OdpowiedzUsuńSmak tej babki na pewno by mi się spodobał.
OdpowiedzUsuńPyszne smaki i pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńlubię słodkości z kawą!
OdpowiedzUsuńPychotka taka babka Marzenko :D
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, zapisuję i pozdrawiam:-) i buziaki ślę.
OdpowiedzUsuńZabieram przepis. A miałam ograniczyć słodkości! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPołączenie ciekawe. Jestem pewna, że taka babka będzie smaczna
OdpowiedzUsuńNie dla mnie - nie lubię smaku kawy :)
OdpowiedzUsuńPieklam wczoraj dla mojego taty lasucha. Nie jestem fanem babek ale skuislam sie ze wzgkledu na smak kawy. Wyszla obklednie :) a tata byl zachwycony :) . Dziekujemy za cudny przepis.
OdpowiedzUsuń