Ciasto z płatkami owsianymi z dżemem
Dzień dobry moje słoneczka. Za oknem śnieg i wiatr, prawdziwa zima. Tak więc ja zapraszam was dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z płatków owsianych i mąki, taki w sumie ala pleśniak. Polecam bo jest naprawdę wspaniałe. Jeżeli chcecie możecie zamiast dżemu dać owoce. Też będzie pysznie.
Pozdrawiam was cieplutko i uśmiecham się, buziaczki.
Składniki:
- 170 g płatków owsianych górskich
- 250 g mąki
- 80 g erytrytolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 220 g zimnego masła
- 400 g dżemu lub powideł
- 2 garście płatków migdałowych
Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, erytrytol (możesz dać zwykły cukier), sodę, cynamon i sól. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło i mieszamy wszystko razem za pomocą rąk, ma powstać taka kruszonka.
2/3 ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 25x22). Na ciasto wykładamy dżem.
Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy przez 40 minut, ma się ładnie zarumienić.
Dżem czy owoce – trudny wybór, ale to sprawi, że będę musiał/a wypróbować obie wersje. 😃
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuń