Drożdżówka z marmoladą i kruszonką
Kocham wypieki drożdżowe. Wyobrażacie sobie taką pyszną, mięciutką drożdżówkę z marmoladą i kruszonką a do tego kawka. Ja was dzisiaj zapraszam właśnie na takie ciacho, mówię wam smakuje obłędnie.
Dla mnie ciasto drożdżowe to takie wspomnienia z lat dzieciństwa, moja mama i babcia cały czas piekła drożdżówki, chałki i inne pyszności. Wystarczył kubek mleka, herbata i kawałek drożdżówki. To było szczęście. I cieszę się, że teraz ja mogę piec dla moich chłopaków takie smakołyki. Mówię wam, ta drożdżówka smakuję po prostu obłędnie. Miłego dnia wam życzę i smacznego.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- marmolada
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni marmoladą i zawijam na roladę, dzielę na dwie części. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Drożdżówkę piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni.
Pyszne ciasto do kawy. Wygląda wybornie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńPiekę często, ale zawsze górna skórka odchodzi, jak temu zapobiec ?
OdpowiedzUsuńKochana czasami ciasto jest za mało wyrobione lub zbyt krótko wyrastało przed pieczeniem. Zdarza się, że ciasto podczas pieczenia bardzo wyrośnie a potem zbyt gwałtownie opada - przy wyciąganiu z piekarnika.
UsuńTo raczek krótko wyrobione, bo ja się wiecznie spieszę :-)
UsuńTaką pyszną drożdżóweczkę chętnie podkradłabym do kawki :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńDrożdżowe pychotka Marzenko :-D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko :-)
UsuńDrożdżówka palce lizać!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńWspaniała, taka drożdżówka na wypasie :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńwspaniała :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam przepisy z wykorzystaniem drożdży! Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńDawno nie jadłam takiej drożdżówki.
OdpowiedzUsuńNo to musisz koniecznie zrobić :-)
UsuńDzień Dobry. Czy można użyć suchych drożdży? Jeżeli tak to ile? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak oczywiście, że można - suchych tak 12 g :-)
UsuńDziękuję bardzo.
Usuńdrożdżowe zawsze dobre
OdpowiedzUsuńPyszności :) dawno nie jadłam drożdżowek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam , jest przepyszne . Do marmolady dodałam trochę kakako i rodzynki . Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń