Pieczonki z piekarnika
Jak ja lubię takie jedzonko. Tak już zatęskniłam za wiosną i latem, za tymi smakami, że zrobiłam pieczonki w piekarniku, mój tato zawsze robi takie pyszności w kociołku. Ale do takich luksusów muszę jeszcze poczekać. Danie jest banalnie proste a tak pyszne. Sami spróbujcie, jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem. Wystarczy tylko kilka składników i już mamy wspaniały obiad. Zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 400 g kiełbasy
- 3 czerwone cebule
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- łyżka masła
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwę ziemniaków i posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy warstwę kiełbasy i cebuli. Następnie znowu warstwa ziemniaków, sól i pieprz oraz cebula i kiełbasa. Ostatnią warstwą są same ziemniaki, które również solimy i pieprzymy i układamy kawałki masła.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, temperatura 220 stopni, pieczemy przez 30 minut. Następnie naczynie wyciągamy, odkładamy pokrywkę i delikatnie mieszamy. Ponownie zapiekamy jeszcze przez 10 minut, znowu wyciągamy i delikatnie mieszamy.
Na koniec pieczemy jeszcze 10 minut, można włączyć funkcję termoobiegu, aby ziemniaki się ładnie przyrumieniły.
Podajemy z ulubioną surówką.
ciekawe danie, i jakie proste składniki!
OdpowiedzUsuńMówię ci kochana jest pysznie :-)
UsuńOj pojadłabym, pojadła sobie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Wioletko :-)
UsuńNajprostsze z reguły jest najlepsze a ten pomysł jest prosty i smaczny a do tego fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńOj tak kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńA pieczonki nie były z burakami? :D
OdpowiedzUsuńKochana u nas nie :-)
UsuńPotrawa pochodzi z górnego Śląska i buraki wraz z plastrami marchewki to podstawa! Nadają niesamowity smak i barwę ziemniakom. Do tego spód proponuję wyłożyć plastrami boczku który od spodu sie przypiecze i będzie delikatnie chrupki :)
UsuńJa też takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Beatko :-)
UsuńAle fajne! moj Lukasz by zajadal! Musze pomyslec o zrobieniu :)
OdpowiedzUsuńZrób Zuziu bo są naprawdę pyszne :-)
UsuńKiełbasy nie jadam, ale uwielbiam pieczone ziemniaki. Takie proste, klasyczne potrawy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak Iwonko, same ziemniaczki pieczone są rewelacyjne :-)
Usuńja też lubię i do tego kubek zsiadłego mleka mniammm
OdpowiedzUsuńNo z zsiadłym mlekiem smakują obłędnie :-)
UsuńCiekawy przepis na ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńTeż uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Gosiu :-)
UsuńMmm, smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń