Schab w sosie własnym - bitki
Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszne bitki ze schabu, tak przygotowane kotlety są mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Jednakże, aby uzyskać tak smaczne mięso potrzebujemy czasu i kilku "sztuczek". Bardzo ważną rzeczą jest porządne obsmażenie mięsa, aby sos miał brązowy kolor i osuszenie go przed przyprawieniem ręcznikiem papierowym. Drugą ważną sprawą jest zalanie mięsa gorącą wodą, taka wprost z czajnika będzie idealna. Nie można zalewać mięsa zimną wodą, bo będzie gumowaty w smaku. A chcemy aby schab był miękki i kruchy. No i jeszcze czas gotowania, musi się on "pyrkać" na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po tym czasie uzyskamy bitki idealne. Jakie dodatki do mięsa - ja zazwyczaj dodaje cebulę i czosnek, czasami pieczarki lub grzybki i suszone pomidory. To już jak lubicie.
Polecam wam takie mięso, jest wspaniałe.
Składniki:
- 800 g schabu bez kości
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 ziele angielskie
- sól, pieprz
- około 3 łyżek oleju
- mąka pszenna 2 łyżki
Schab kroimy na plastry. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Schab smażymy na dużym ogniu na rumiano z dwóch stron, to jest sekret pysznego i ciemnego sosu, musimy plastry schabu po prostu dobrze przysmażyć.
Następnie mięso zalewamy wodą, ale gorącą - najlepiej taką prosto z gotującego się czajnika. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i gotujemy schab 2-3 godziny. W miarę potrzeby dolewamy wody, schab ma być w niej zanurzony.
Następnie zagęszczamy sos mąką - do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy cztery łyżki zimnej wody, mieszamy i dodajemy ciepły sos, mieszamy i wlewamy na patelnię, delikatnie mieszamy. Możemy także zamiast mąki dodać śmietanę 30%. Gotowy sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami, buraczkami czy kiszonymi ogórkami, pyszny jest z kaszą.
Smacznego.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńSmakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Gosiu. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńrobię takie, pyszne są!
OdpowiedzUsuńOj pyszne kochana :-)
UsuńIdealne danie na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńTak Wioletko, u mnie taki chabik jest zawsze hitem :-)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńojj pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) pozdrawiam :-)
UsuńWspaniałosci.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Basiu :-)
UsuńUwielbiam takie bitki zwłaszcza na niedzielny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Iwonko, pozdrawiam :-)
UsuńPyszny obiad :) Dawno takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu, no u mnie jest taki obiadek nawet raz w tygodniu, wszyscy bardzo lubimy takie dania :-)
UsuńTen schab spędza mi sen z powiek! Bajeczny.
OdpowiedzUsuńNiech no tylko dorwę schab!!!
Dziękuje bardzo Aniu i życzę smacznego :-)
UsuńPyszne danie :) rozmyślam nad potrawami świątecznymi, może zrobię taki schabik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Sama często takie przyrządzam.
OdpowiedzUsuńsuper obiad :)
OdpowiedzUsuńMój partner takie uwielbia :)
OdpowiedzUsuńJutro będe robic na obid,wuyprobuje
OdpowiedzUsuń