Schab w sosie własnym - bitki


Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszne bitki ze schabu, tak przygotowane kotlety są mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Jednakże, aby uzyskać tak smaczne mięso potrzebujemy czasu i kilku "sztuczek". Bardzo ważną rzeczą jest porządne obsmażenie mięsa, aby sos miał brązowy kolor i osuszenie go przed przyprawieniem ręcznikiem papierowym. Drugą ważną sprawą jest zalanie mięsa gorącą wodą, taka wprost z czajnika będzie idealna. Nie można zalewać mięsa zimną wodą, bo będzie gumowaty w smaku. A chcemy aby schab był miękki i kruchy. No i jeszcze czas gotowania, musi się on "pyrkać" na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po tym czasie uzyskamy bitki idealne. Jakie dodatki do mięsa - ja zazwyczaj dodaje cebulę i czosnek, czasami pieczarki lub grzybki i suszone pomidory. To już jak lubicie. 
Polecam wam takie mięso, jest wspaniałe. 


Składniki:

- 800 g schabu bez kości
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 ziele angielskie
- sól, pieprz
- około 3 łyżek oleju
- mąka pszenna 2 łyżki


Schab kroimy na plastry. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. 

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Schab smażymy na dużym ogniu na rumiano z dwóch stron, to jest sekret pysznego i ciemnego sosu, musimy plastry schabu po prostu dobrze przysmażyć. 

Następnie mięso zalewamy wodą, ale gorącą - najlepiej taką prosto z gotującego się czajnika. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i gotujemy schab 2-3 godziny. W miarę potrzeby dolewamy wody, schab ma być w niej zanurzony. 

Następnie zagęszczamy sos mąką - do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy cztery łyżki zimnej wody, mieszamy i dodajemy ciepły sos, mieszamy i wlewamy na patelnię, delikatnie mieszamy. Możemy także zamiast mąki dodać śmietanę 30%. Gotowy sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami, buraczkami czy kiszonymi ogórkami, pyszny jest z kaszą. 
Smacznego. 





Komentarze

  1. robię takie, pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bitki zwłaszcza na niedzielny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiad :) Dawno takiego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Madziu, no u mnie jest taki obiadek nawet raz w tygodniu, wszyscy bardzo lubimy takie dania :-)

      Usuń
  5. Ten schab spędza mi sen z powiek! Bajeczny.
    Niech no tylko dorwę schab!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie :) rozmyślam nad potrawami świątecznymi, może zrobię taki schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie dania. Sama często takie przyrządzam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro będe robic na obid,wuyprobuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.