Budyń z kaszy jaglanej
Dobry wieczór kochani. Miałam do was zajrzeć wcześniej, ale tak jakoś mi ten dzień zleciał i jestem teraz. Mam dla was pyszny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej, ja mam moją ulubioną od Dania Babci Zosi, ona jest pyszna i można z niej przygotować wiele dań. Ja ją bardzo lubię na śniadanie, dodaje do niej jogurt i owoce.
Dzisiaj zrobiłam z kaszy jaglanej budyń. Powiem wam, że wyszedł przepyszny w smaku, jest to fajny pomysł na śniadanie czy kolację lub na posiłek do pracy. Myślę, że nawet zasmakuje dzieciom. Można go dodać do naleśników jako nadzienie lub do placków. Koniecznie spróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku i kolorowych snów.
- woreczek kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami Dania Babci Zosi
- 150 ml wody
- 150 ml napoju kokosowego
- 1 banan
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka erytrytolu
- owoce
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem. Wodę zagotowujemy z napojem kokosowym i wrzucamy kaszę, dodajemy erytrytol. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Kaszę po ugotowaniu odstawiamy, aby wystygła.
Do kaszy dodajemy banana i jogurt naturalny, miksujemy blenderem na gładką masę.
Przekładamy masę do miseczek i dekorujemy owocami.