Ciasteczka orzechowe z nasionami chia
Ciasteczka orzechowe z nasionami chia. Pyszne i łatwe ciasteczka, dodałam do nich moje ukochane nasionka chia, ale takie ciasteczka możecie przygotować z czym tylko chcecie, mogą to być orzechy, rodzynki, czekolada, żurawina. Będzie pysznie. Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania, możecie je zrobić teraz wspólnie z dziećmi, będą na pewno się cieszyły ze wspólnego kucharzenia. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 garście posiekanych orzechów
- 5 łyżek nasion chia
Masło wkładamy do miski i miksujemy
je razem z cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy jajka i dalej
miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową i proszek
do pieczenia, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe, posiekane orzechy i nasiona chia, ponownie mieszamy masę. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
Kuleczki układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200
stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na
blaszce, aby przestygły.
Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.
Smacznego.
Super jedzonko. Pojadłabym sobie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na ciasteczka. Uwielbiam chia, także ta wersja będzie dla mnie idealna. :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis. Coś czuje, że jako przekąska do kawki i nie tylko te ciastka mogą zrobić u mnie w domu furorę :)
OdpowiedzUsuńZ chęcia spróbuję. Myślę, że będą wszystkim smakowały
OdpowiedzUsuńŚwietne te ciasteczka. Idealne na drugie śniadanie do szkoły :)
OdpowiedzUsuń