Naleśniki z pieczarkami, szynką i serem
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Od samego rana mam dla was fajny pomysł na obiad. Ja kocham naleśniki w każdej postaci zarówno na słodko jak i na wytrawnie (fakt, że częściej robię wersje na słodko, tak jakoś) a przecież wersja wytrawna jest taka pyszna i można tu zaszaleć z nadzieniem.
Mam nadzieję, że taka moja propozycja przypadnie wam do gustu, mój syn ją uwielbia.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Składniki:
naleśniki
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- dwie łyżki oleju
farsz
- 300 g pieczarek
- ketchup
- kilka plasterków szynki
- 200 g sera żółtego
naleśniki
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- dwie łyżki oleju
farsz
- 300 g pieczarek
- ketchup
- kilka plasterków szynki
- 200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wkładamy do miski wszystkie składniki - wodę, mleko, jajka, sól, mąkę i olej i wszystko razem miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Szynkę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce.
Na każdego naleśnika nakładamy ketchup i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Na połowie naleśnika układamy pieczarki, schab i ser żółty.
Garść sera zostawiamy, aby posypać naleśniki po wierzchu.
Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz ja pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy resztą sera.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wkładamy do miski wszystkie składniki - wodę, mleko, jajka, sól, mąkę i olej i wszystko razem miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Szynkę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce.
Na każdego naleśnika nakładamy ketchup i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Na połowie naleśnika układamy pieczarki, schab i ser żółty.
Garść sera zostawiamy, aby posypać naleśniki po wierzchu.
Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz ja pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy resztą sera.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Pyszny obiadek. Uwielbiam tego typu naleśniki.
OdpowiedzUsuńRzadko jem naleśniki na wytrwanie. Czas to zmienić. :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Generalnie jadam naleśniki tylko na wytrawnie, wyjątek stanowi mus gruszkowy lub z bananami polanymi miodem.
OdpowiedzUsuńSuper propozycja!
OdpowiedzUsuńPyszny farsz. Zdecydowanie za rzadko robię wytrawne naleśniki.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich. Brzmi smacznie, na pewno będę je robiła
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie, aż nabrałam ochoty na naleśniki. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś mama takie robiła. Ja sama jeszcze nie, ale czuję że to się zmieni. Czasem brakuje mi pomysłów na potrawy
OdpowiedzUsuń