Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Tak się zastanawiałam co pysznego zrobić na obiad, chodziło za mną coś co dawno nie było. Nie miałam ochotę na mięso czy zupę, w końcu wybór padł na placki ziemniaczane. Dodatkowo zrobiłam taki szybki sos z pieczarek, bo akurat miałam je w lodówce i surówkę. Powiem wam, że powstał naprawdę pyszny obiadek. Oczywiście możecie takie placki podać także z sosem mięsnym, nawet w takim wydaniu z pieczarkami - wystarczy dodać podsmażonego kurczaka. Fajnym pomysłem jest także dodanie suszonych pomidorów, ale ja akurat ich nie miałam w domu a nie było chętnych, aby iść do sklepu.
Pozdrawiam was serdecznie i życzę miłego dnia, jak zrobicie takie placki to dajcie znać jak wam smakowały.
Składniki:
- 600 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 80-100 g mąki pszennej
- olej do smażenia placków
sos
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
Ziemniaki tym razem nie starłam na tarce
na dużych oczkach a zmiksowałam - pomógł mi w tym Thermomix. W zasadzie to
włożyłam wszystkie składniki i zmiksowałam je razem na obrotach 6-7 przez czas
30 sekund. Jeżeli nie macie takiego pomocnika to zmiksujecie je w robocie jaki
macie dostępny. Jeżeli nie macie robota, no cóż pozostaje tarka z małymi
oczkami. Tak samo cebulę, potem dodajcie pozostałe składniki i
wymieszajcie.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i łyżką
nakładamy porcję ciasta, smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Następnie
odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy sos - pieczarki kroimy na kawałki, solimy i podsmażamy je na suchej patelni, można dodać odrobinkę wody. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do pieczarek i mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy.
Placki przekładamy na talerz, dodajemy sos grzybowy. Ja jeszcze zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i kukurydzą.
Wsunąłbym takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na obiadek :-)
Usuńjak pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę pysznie :-)
UsuńPyszne jedzonko. Jak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńPysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńCiekawe i kolorowe połączenie. Nie mam co marudzić.
OdpowiedzUsuńMaruda
Cieszę się bardzo :-)
UsuńWpraszam się na takie placki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Izuś :-)
UsuńUwielbiam takie zestawy!
OdpowiedzUsuńMarzenko, pyszności.
Dziękuje bardzo Aniu :-) pozdrawiam :-)
UsuńPycha, bardzo lubię placki ziemniaczane, chociaż niezbyt często robię :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię :-)
Usuńlubie placki z takich "zmiksowanych" ziemniaków. Narobiłaś mi strasznej ochoty na placki. Chyba zrobię jutro <3 mam akurat kilka pieczarek i śmietankę, więc nic tylko robić :D dzięki za pomysł na obiad :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo kochana :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)
UsuńMmm, ależ bym sobie zjadła placków ziemniaczanych :) ale ja je lubię akurat na słodko - ze śmietaną i cukrem (ale już mi nie wolno) lub z jogurtem kokosowym np. brzoskwiniowym (to mi wolno) :)
OdpowiedzUsuńNo można zastąpić śmietanę jogurtem kokosowym, też jest pysznie :-)
UsuńI taką wersję lubię :)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo kochana :-)
UsuńTen sos z plackami - to musi być przepyszne. Zazwyczaj jadłam na słodko, ale widzę, że sos dobrze pasuje. Warte wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPolecam Madziu, są naprawdę pyszne. Buziaczki kochana :-)
Usuńu nas zawsze na słodko ale Twoja wersja bardzo fajna
OdpowiedzUsuńU nas zazwyczaj też, ale raz na jakiś czas robię taką wersję. Z mięsnym gulaszem też są pyszne :-)
UsuńProste a jakie smakowite danie. Mam zamrożone pieczarki i myślałam o zupie. Ale nie, to mi bardziej się podoba. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Ewuś :-) życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń