Sernik na zimno tiramisu
Dzień dobry słoneczka. Jak się macie ? mam nadzieję, że dobrze i że już wypoczywacie sobie. Ja jeszcze troszku sprzątam, wiecie takie domowe wariacje, pranie, odkurzanie. Właśnie posadziłam niezapominajki na balkonie i tak sobie siedzę i popijam kawkę i piszę dla was post. Wczoraj zrobiłam obłędne w smaku ciasto na zimno, już je raz robiłam i teraz znowu. Jest pyszne i jest takie, że tak powiem fit, takie ala tiramisu. Mówię wam kochani koniecznie je zróbcie, rewelacja. Dobra pisze wam już ten przepis, dopijam kawkę i uciekam kończyć sprzątanie, chociaż tak fajnie mi się siedzi na balkonie. Ale obiad też sam się nie zrobi. Dzisiaj planuje zrobić pieczone ziemniaki w folii i podać je z samym masłem i solą, no może jeszcze jakąś surówkę zrobię. Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na kawałek ciasta, życzę miłej soboty.
Składniki:
- 800 g jogurtu waniliowego lub serka
- 4 łyżki erytrytolu lub cukru
- 25 g żelatyny
- 100 g wody
- biszkopty języczki do tiramisu
- kawa
- łyżka kakao
Zaparzamy mocną kawę i odstawiamy, aby przestygła. Ja zaparzyłam dwie szklanki.
Żelatynę rozpuszczamy w misce w zimnej wodzie i odstawiamy.
Do miski wkładamy jogurt lub serek (może być taki z wiaderka) i dodajemy erytrytol lub cukier. Możecie dać także jogurt naturalny i dodać ziarenka wanilii.
Biszkopty moczymy w kawie i wykładamy spód tortownicy (26 cm).
Żelatynę wkładamy w miseczce do garnka z gotującą się wodą - w tzw. kąpieli wodnej i chwilkę grzejemy, aby się rozpuściła. Cały czas mieszamy. Dodajemy do niej 2-3 łyżki masy i mieszamy. Następnie ją wlewamy do miski z jogurtem i mieszamy.
Wylewamy powoli na biszkopty.
Wkładamy do lodówki na godzinę, aby masa się ścięła.
Następnie ponownie moczymy biszkopty w kawie i układamy na wierzchu masy. Posypujemy biszkopty kakao i ponownie schładzamy.
ależ pycha, smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńDawno nie jadłam takiego sernika. Pychota.
OdpowiedzUsuńWioletko polecam bo wyszedł przepyszny :-)
UsuńWygląda smacznie ;) ja robiłam ostatnio oszukany vege sernik na zimno - na mleczku kokosowym, chia i bananach :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo fajny i prosty deser :) Uwielbiam smak kawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńCo zawiera kawę biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńTaki tiramisu, tak zrobię. Nie ma jajek, bo boję się takich na surowo. Nawet mytych, sparzanych - może to fobia ale nic na to nie poradzę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się Ewuś. Pozdrawiam i życzę smacznego :-)
UsuńU nas dziś muffinki z czekoladą, ale tym sernikiem kusisz bardzo :)
OdpowiedzUsuńMniam muffinki :-) zjadłabym :-)
Usuńalez on musi smakować
OdpowiedzUsuńKochana wyszedł przepyszny :-)
Usuńjest świetny! ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Zuziu :-)
UsuńDzięki za przepis! Choć brakowało mi kawy, a i miałam "lewy" biszkopt, od ciastek które ciastkami nie zostały, zrobiłam ten przepis. Zaskoczyłam się bo wyszedł przepyszny. Całość na mocnej kawie ince i odrobiną alkoholu. Tak czy siak smak super :-) I choć nie wyszło tak jak oryginalne w przepisie, na pewno tu jeszcze wrócę!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana i dziękuje :-)
Usuń