Szybkie i łatwe bułki pszenne na kefirze i proszku do pieczenia


Dobry wieczór kochani. Jak się czujecie ? mam nadzieję, że wszystko u was dobrze. A jak tam przygotowania do świąt. Ja już zrobiłam wszystkie zakupy, szybko i na spokojnie, teraz jeszcze zostało gotowanie no i jakieś sprzątanie. Ale bez szaleństw. Święta w tym roku będą zupełnie inne ale czy gorsze - ja uważam, że nie, ale inne. Spędzone w gronie najbliższych, bez wyjazdów. Ja takie święta doceniam już teraz, bo my zawsze w rozjazdach. A tak to nigdzie nie będę się spieszyć. Trzeba znaleźć w tym wszystkim pozytywny akcent i cieszyć się, że jesteśmy zdrowi i będziemy blisko siebie, chociaż w tak mniejszym gronie. 
A mam dla was świetny przepis na bułki - bez drożdży. Na kefirze i proszku do pieczenia. Znalazłam go na instagramie u @olasad.food, troszkę go zmodyfikowałam. Bułki są bardzo szybkie i łatwe, wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać i piec. A smakują wspaniale. Takie świeże są bardzo chrupiące a w środku mięciutkie, na drugi dzień też są pyszne i miękkie. Polecam wam je, naprawdę warto je zrobić. Teraz jak nie zawsze można dostać drożdże takie bułeczki będą idealnym rozwiązaniem, można je upiec nawet na święta na śniadanie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku, trzymajcie się zdrowo. 


Składniki:

- 430 g mąki pszennej typ 550
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli i cukru
- 400 g gęstego kefiru
- 1 łyżka oleju
- garść sezamu do posypania bułek


Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dodajemy proszek do pieczenia. 

Wlewamy kefir i olej.

Wszystko razem mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół. 

Dłonie moczymy w wodzie i nabieramy kawałek ciasta - będzie takie luźne, ale za pomocą mokrych dłoni bez problemu uformujemy bułki. 

Układamy je na blaszce i po wierzchu jeszcze smarujemy wodą i posypujemy sezamem. 

Bułeczki pieczemy przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.

Po upieczeniu bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 







Komentarze

  1. ależ smakowite! mogę prosić o kilka na śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie te święta nie mają większego znaczenia, więc nie ubolewam :) a bułeczki wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie każda okazja do zobaczenia się z rodzinką jest ważna, dlatego w tym roku tak mi smutno :-(

      Usuń
  3. Już się nakręciłam, że jak na proszku to robię! bo bułki śnią mi się już po nocach :D ale kefiru też nie mam :D :D :D Ale pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu to koniecznie kup zapas kefiru i rób :-) buziaczki :-)

      Usuń
  4. Świetne bułeczki, szczególnie jeśli mamy problem z kupnem drożdży :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łatwe i pyszne ;) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne bułeczki :) Idealne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podana tu ilość składników to jest na ile bułek?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.